Lesné požiare na severe Španielska pomohol uhasiť dážď

NETKY.SK • 29 December 2015, 15:25 • 2 min
Lesné požiare na severe Španielska pomohol uhasiť dážď

MADRID - Zrážky pomohli hasičom zlikvidovať lesné požiare, ktoré v uplynulých dňoch vyčíňali na severe Španielska, informovali dnes tamojšie oficiálne miesta.

slovakia

left justify in out

Osobitne znepokojujúca bola situácia v provincii Kantábria, v ktorej registrovali v pondelok viac ako 80 požiarov. V uplynulých siedmich dňoch tam ľahlo popolom asi 2000 hektárov porastov vrátane časti národného parku. Dážď tu dorazil prakticky v poslednej chvíli, skôr, ako sa situácia stala kritickou.

 

Momentálne už nehorí z žiadnej z celkovo 200 lokalít, v ktorých zaznamenali požiare, avšak na viacerých miestach majú hasiči ešte prácu s likvidáciou tlejúcich ložísk.

 

Kantábrijská regionálna vláda dnes prostredníctvom webu informovala, že v provincii už niet lesných požiarov. Súčasne oznámila, že pohotovosť zostáva zatiaľ preventívne v platnosti.

 

Vďaka zrážkam sa podarilo zastaviť aj napredovanie plameňov v Astúrii a Navarre, kde požiare zasiahli vysoko položené neobývané horské oblasti.

Príčinou netradičných lesných požiarov na severe Španielska v zimnom období bolo relatívne teplé a veterné počasie, nízka vlhkosť vzduchu, ako aj nedostatok zrážok.

 

Z oficiálnych údajov španielskeho rezortu pôdohospodárstva vyplýva, že v tomto roku zhorelo v krajine asi 54.000 hektárov zalesneného územia, najviac starostí mali hasiči s požiarmi v letnom období. Kým predvlani plamene zničili v Španielsku 61.000 hektárov územia, vlani to bolo 46.000 hektárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies