Le Pen si výrokmi o plynových komorách poriadne zavaril, prokuratúra pre neho žiada pokutu 30-tisíc eur

NETKY.SK • 11 Február 2016, 14:48 • 2 min
Le Pen si výrokmi o plynových komorách poriadne zavaril, prokuratúra pre neho žiada pokutu 30-tisíc eur

BRUSEL - Francúzska prokuratúra žiada pokutu vo výške najmenej 30.000 eur pre bývalého šéfa krajne pravicového Národného frontu (FN) Jeana-Marie Le Pena. Informovali o tom dnes viaceré francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

Finančný trest má byť 87-ročnému Le Penovi uložený preto, že opätovne opísal nacistické plynové komory v koncentračných táboroch ako "detail" dejín. Le Pen sa v stredu odmietol dostaviť v stanovenom termíne na parížsky súd, pred ktorým sa zodpovedá z obvinení zo spochybňovania zločinov proti ľudskosti.


Le Penov právnik Francois Wagner sa pokúsil pred súdom ospravedlniť neúčasť svojho klienta s poukazom na jeho poslaneckú imunitu - Le Pen je totiž členom Európskeho parlamentu. Tento argument bol však zamietnutý prokurátorom aj ostatnými účastníkmi občianskeho súdneho konania.


Opakované výroky o plynových komorách odsúdila aj Le Penova dcéra Marine, ktorá po ňom v roku 2011 prevzala vedenie FN. V snahe očistiť stranu od neonacistického imidžu najskôr pozastavila členstvo svojho otca v strane a neskôr ho z nej dala vylúčiť.


Prvé zo série Le Penových vyhlásení o plynových komorách zaznelo 13. septembra 1987, keď uviedol, že túto problematiku nikdy konkrétne neštudoval, ale že "je to len detail dejín druhej svetovej vojny".


V rokoch 1991, 1997 a 1999 čelil súdnym obvineniam za tieto výroky vo Francúzsku aj v Nemecku. V roku 2008 svoje slová zopakoval v rozhovore pre francúzsky časopis a v roku 2009 to opäť uviedol na pôde Európskeho parlamentu. Naposledy na tomto názore trval v apríli 2015 v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú a televíznu stanicu RMC-BFMTV. Parížsky súd vynesie rozsudok v tejto kauze 6. apríla.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies