Le Parisien: Coulibaly sa v roku 2009 stretol s exprezidentom Sarkozym

NETKY.SK • 11 Január 2015, 09:35 • 2 min
Le Parisien: Coulibaly sa v roku 2009 stretol s exprezidentom Sarkozym

PARÍŽ - Amédy Coulibaly, páchateľ dvoch z celkovo troch nedávnych útokov v Paríži, sa v roku 2009 v Elyzejskom paláci stretol s vtedajším prezidentom Nicolasom Sarkozym.

slovakia

left justify in out

Na základe údajov z vlastného archívu o tom v sobotu informoval denník Le Parisien.
      

Vtedy 27-ročný Coulibaly sa denníku pred schôdzkou zveril, že sa teší na stretnutie s prezidentom, ale priznal, že nevie, o čom by spolu mohli hovoriť. "Stretnúť sa s ním je skutočne pôsobivé. Bez ohľadu na to, či ho máte radi alebo nie...predsa len, je to prezident," vyhlásil Coulibaly.
      

Redakcia denníka Le Parisien nemá pochybnosti o identite 27-ročného muža z archívneho záznamu: zhoduje sa vek, aj bydlisko, ako aj fakt, že Coulibaly sa v tom čase zaškoľoval v továrni firmy Coca-Cola. Išlo o súčasť resocializačného programu, do ktorého bol zaradený aj Coulibaly a v rámci neho sa stretol aj so Sarkozym. 
      

Amédy Coulibaly vo štvrtok na juhoparížskom predmestí Montrouge smrteľne postrelil mladú mestskú policajtku a vážne zranil jej kolegu. Deň na to, v piatok, krátko po 13.00 h, v Paríži so zbraňou v ruke prenikol do supermarketu s kóšer tovarom, kde zadržiaval niekoľko ľudí, pričom štyroch dni pri obsadzovaní objektu zastrelil. Coulibaly, ktorý sa prihlásil k organizácii Islamský štát, sa vyhrážal, že zastrelí aj ďalších, ak polícia zasiahne proti Saidovi a Chérifovi Kouachiovcom - páchateľom útoku v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, kde v stredu zastrelili 12 ľudí. Kouachiovci vyhlásili, že konali v mene jemenskej odnože al-Káidy. Po útoku v Paríži unikali pred políciou až piatku, keď sa skryli v obci Dammartin-en-Goele, kde ich elitné policajné jednotky v piatok podvečer zastrelili. Rovnaký osud postihol aj Coulibalyho, ktorého polícia zastrelila počas takmer simultánnej operácie v Paríži.
      

Trojica mužov sa poznala z džihádistickej bunky, ktorá sa vytvorila v 19. parížskom obvode pod názvom Butte-Chaumont (podľa tamojšieho parku), a útočné akcie, ktoré podnikli tento týždeň v Paríži, vopred skoordinovali. Potvrdil to samotný Coulibaly počas piatkového telefonátu zo supermarketu do redakcie televízie BFM TV, v ktorom predložil svoje požiadavky.
      

Polícia naďalej pátra po Coulibalyho družke Hayat Boumeddienovej, podozrivej zo spoluúčasti na jeho zločinoch. Podľa najnovších správ zo zdrojov tureckej tajnej služby však bola v čase Coulibalyho útokov v Turecku. Naposledy ju videli 4. januára v blízkosti hraníc Turecka so Sýriou, kde sa jej stopa stratila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies