Lavrov: Ukrajinské upustenie od štatútu neutrality je kontraproduktívne

NETKY.SK • 23 December 2014, 14:13 • 2 min
Lavrov: Ukrajinské upustenie od štatútu neutrality je kontraproduktívne

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil dnes rozhodnutie ukrajinského parlamentu vzdať sa štatútu neutrality za kontraproduktívne. Podľa neho sa tým iba zvýši napätie v súvislosti s krízou na východe Ukrajiny, napísala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Je to kontraproduktívne. Iba to povedie k eskalácii konfrontácie a k vytvoreniu ilúzie, že sa hlboká vnútorná ukrajinská kríza dá vyriešiť prijatím takéhoto zákona," povedal Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.
     

Ukrajinský parlament dnes schválil zákon o ukončení doterajšieho neutrálneho štatútu krajiny a pokračovaní úsilia o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Pre pozmeňovaní návrh hlasovalo 303 poslancov, čo je o 77 viac, než je minimálny počet hlasov potrebných pre jeho vstúpenie do platnosti.
     

Štatút neutrality štátom bráni v začleňovaní sa do vojenských aliancií. Ukrajina ho na nátlak Ruska prijala v roku 2010, napísal spravodajský server BBC.
     

Kyjev prvýkrát oznámil svoj zámer uchádzať sa o ochranu Severoatlantickej aliancie v auguste tohto roka po tom, ako sa podľa jeho slov ruská armáda otvorene zapojila do vojny separatistov vo východných oblastiach Ukrajiny, napísal Reuters. 
     

Rozhodnutie nasmerovať svoju krajinu na kurz k euroatlantickej bezpečnostnej integrácii oznámil minulý týždeň na návšteve v Poľsku ukrajinský prezident Petro Porošenko. Parlament hlasoval dnes na základe prezidentovho pozmeňovacieho návrhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies