Lavrov: Nezávislosť Európy bola precenená, je závislá od Washingtonu

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 15:23 • 2 min
Lavrov: Nezávislosť Európy bola precenená, je závislá od Washingtonu

BUDAPEŠŤ - Nezávislosť Európanov bola vo svete precenená - ukrajinská kríza ukázala, nakoľko je Európska únia závislá od Washingtonu, uviedol v rozhovore pre denník Magyar Idök ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

Šéf ruskej diplomacie pricestoval dnes na oficiálnu návštevu Budapešti, na ktorú ho pozval jeho maďarský rezortný partner Péter Szijjártó.

 

"Rusko by chcelo spolupracovať so silnou Európskou úniou, ktorá buduje svoje medzinárodné vzťahy vychádzajúc z vlastných záujmov, pričom neuprednostňuje za každú cenu atlantickú solidaritu," povedal Lavrov.

 

Podmieňovať zrušenie či zmiernenie európskych sankcií voči Rusku minskou dohodou označil ruský minister za absurdnú podmienku.

 

"Rusko totiž nie je priamo zainteresované v tomto konflikte a poburuje ho sabotovanie dohody Kyjevom," dodal Lavrov.

 

Politické riešenie ukrajinskej krízy nemá alternatívu

 

Politické riešenie ukrajinskej krízy nemá alternatívu, povedal dnes v Budapešti ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom.

 

Šéf maďarskej diplomacie v tejto súvislosti podčiarkol, že Maďarsko je za plnenie Minskej dohody a k tomu vyzýva aj všetky zainteresované strany.

 

"Spoliehame sa len na vlastné sily," povedal ruský minister v súvislosti s otázkou sankcií Európskej únie voči Rusku.

 

"Vnímame postoje Európskej únie i Spojených štátov, ktoré sú založené na politike. Niektorí tvrdia, že ukrajinská kríza nie je jediným dôvodom sankcií. My si plánujeme hospodársku politiku na základe súčasnej situácie, chceme menej závisieť od politickej konjunktúry západných politikov," zdôraznil Lavrov.

 

"Sme za diskusiu na najvyššej úrovni. Očakávame rozhodnutie na najvyššej úrovni EÚ," povedal Szijjártó k otázke sankcií voči Rusku.

 

Obaja ministri sa ohradili voči kritike, že Maďarsko je akýmsi trójskym koňom Moskvy v Bruseli. Szijjártó takéto tvrdenia odmietol a dodal, že považuje za nebezpečný prístup, ak ktokoľvek spoluprácu s veľkou krajinou musí nejako vysvetľovať a obhajovať.

 

Ruský minister súhlasil so svojím maďarským rezortným partnerom a dodal, že verejnosť treba upokojovať, a nie "neprirodzeným spôsobom" poburovať.

 

Lavrova prijal aj maďarský premiér Viktor Orbán.

 

Szijjártó po schôdzke s Lavrovom: Musíme zastaviť prepad obchodovania s Ruskom

 

 

Šéf maďarskej diplomacie informoval, že maďarská banka Eximbank bude financovať výstavbu maďarských podnikov v Rusku. Na spomalenie a zastavenie poklesu obchodnej výmeny poslúžia podľa Szijjártóa aj štyri uzatvorené dohody o regionálnej spolupráci, ako aj stimulácia maďarských podnikateľov na investície v Rusku - najmä v oblastiach potravinárstva, poľnohospodárstva a farmaceutického a ropného priemyslu.

 

V oblasti zabezpečenia energetickej bezpečnosti vyzval Szijjártó na pragmatickú spoluprácu Európskej únie s Ruskom, bez ktorej si je podľa jeho slov sotva možné predstaviť zlepšenie konkurencieschopnosti Európy. "Ruské suroviny a európske technológie vedú k posilneniu Európy," konštatoval maďarský minister.

 

Podľa jeho slov Maďarsko práve v záujme svojej energetickej bezpečnosti upravilo a doplnilo dohodu s Ruskom o dodávkach zemného plynu s platnosťou až do roku 2021. Pôvodná zmluva mala čoskoro vypršať.

 

Lavrov označil Maďarsko za dôležitého partnera Ruska. "Vzájomná spolupráca je pragmatická a ponúka dobré možnosti," konštatoval ruský minister a dodal, že pokles výmeny tovaru medzi Ruskom a Maďarskom je treba zastaviť.

 

O projekte dostavby maďarskej atómovej elektrárne Paks Lavrov povedal, že Rusko ho považuje za dlhodobú strategickú investíciu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies