Lávka sa v Prahe zrútila do Vltavy: Dvaja zranení sú vo vážnom stave

NETKY.SK • 3 December 2017, 08:22 • 2 min
Lávka sa v Prahe zrútila do Vltavy: Dvaja zranení sú vo vážnom stave

PRAHA - Pešia lávka pri Trojskom zámku v Prahe sa v sobotu zrútila do rieky Vltavy. Privolaní záchranári ošetrili štyroch zranených ľudí, dvaja z nich boli vo vážnom stave. Hasiči niekoľko hodín prehľadávali rieku, zásah však podvečer ukončili. Informoval o tom spravodajský server novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Zrútená betónová lávka, dlhá 260 metrov a široká tri metre, spájala Cisársky ostrov s pražskou mestskou štvrťou Troja. Chodcom a cyklistom slúžila od roku 1984.

 

K nehode došlo okolo pol druhej popoludní, časť konštrukcie dopadla na cyklotrasu. Pád lávky videli viacerí svedkovia, ktorí hneď telefonovali na tiesňovú linku, uviedla hovorkyňa záchrannej služby. Na miesto podľa nej vyslali dosiaľ štyri sanitky, lekárov i inšpektora.

 

Medzi štyrmi ošetrenými zranenými bol 60-ročný muž, ktorého previezli na oddelenie ARO v umelom spánku, ako aj 63-ročná žena, ktorú dopravili na jednotku intenzívnej starostlivosti. Obaja utrpeli mnohopočetné zranenia. Ďalší dvaja muži (43 a 34 rokov) mali pomliaždeniny v oblasti chrbta a poranenia nôh a rúk.

 

Na mieste nehody zasahovali tri jednotky hasičov. Tí po príchode zaregistrovali vo Vltave dve osoby, ktoré však už plávali k brehu, informoval hovorca hasičského zboru. Do prehľadávania rieky s cieľom zistiť, či sa vo vode nenachádzajú ľudia, a okolia boli zapojení aj kanoisti z neďalekého oddielu, psovodi mestskej polície, no i policajný vrtuľník s termovíziou. Hasiči okrem toho požiadali o zastavenie lodnej dopravy.

 

K zrútenej lávke okrem toho privolali statika. Trojskú lávku totiž ešte 6. novembra uzavreli v rámci pravidelných geodetických meraní, ktoré tam technická správa komunikácií vykonáva od roku 2012.

 

Pražská primátorka Adriana Krnáčová avizovala, že chce preskúmať posledný, len tri týždne starý posudok hodnotiaci stav lávky, ktorý na riziko neupozornil. Zrútenú lávku podľa nej nahradí provizórna konštrukcia a začne sa súčasne projektovať nový most.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies