Lajčák: Slovensko má čo ponúknuť iránskym podnikateľom

NETKY.SK • 10 November 2016, 16:00 • 2 min
Lajčák: Slovensko má čo ponúknuť iránskym podnikateľom

BRATISLAVA - Slovensko má čo ponúknuť iránskym podnikateľom, a to politickú stabilitu v krajine s výhodnou geografickou polohou v strednej Európe, s dosahom na bohaté trhy všetkými geografickými smermi. Slovensko je členom EÚ, Schengenu, aj eurozóny, ale tiež súčasťou OECD a má jeden z najvyšších rastov HDP v regióne na úrovni 3,8 % v roku 2015, s prognózou v tomto roku na hodnotu 3,6 %.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej dnes uviedol v Bratislave minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v úvode Slovensko-iránskeho podnikateľského fóra, za účasti ministra zahraničných vecí Iránskej islamskej republiky Mohammada Džaváda Zarífa, slovenská ekonomika je otvorená, sprevádza ju transparentná a zrozumiteľná politika investičných stimulov a ponúka veľmi solídnu vzdelanostnú a odbornú úroveň obyvateľstva.

 

"Dlhodobo priťahujeme pozornosť zahraničných investorov, najmä v automobilovom priemysle, ktorý sa stal multiplikátorom rozvoja ostatných sektorov slovenskej ekonomiky. Už u nás dlhodobo úspešne pôsobia automobilky Volkswagen, Peugeot a Kia. Príchod štvrtej automobilky Jaguar len posilní naše miesto ako najväčšieho producenta áut na obyvateľa na svete," priblížil Lajčák. Slovensko vyprodukovalo podľa neho vlani viac ako 1 milión automobilov.

 

Slovensko podľa Lajčáka však investične láka strojárenstvom, energetikou, špeciálnym priemyslom a čoraz viac modernými a inovatívnymi technológiami. "V neposlednom rade podporujeme malých a stredných podnikateľov, vrátane start-upov a inovatívnych firiem," doplnil. Irán vníma SR podľa Lajčáka ako dôležitého partnera pre EÚ. Pripomenul zároveň, že bilaterárna dohoda o vzájomnej ochrane investícií bola podpísaná v januári tohto roku.

 

Irán podľa Zarífa zaznamenal vo svojom rozvoji významný pokrok, najmä od roku 2013, kedy ešte trvali protiiránske sankcie, ktoré boli už medzitým zrušené. Inflácia, ktorá sa pred pár rokmi pohybovala na úrovni 45 % dosahuje v súčasnosti jednociferné hodnoty. "Niekdajší 7-% pokles HDP sa dnes premenil na vyše 5-% rast," poznamenal. Irán disponuje podľa iránskeho ministra najväčšími kombinovanými zdrojmi ropy a zemného plynu na svete. "Sme jediným producentom ropy, ktorý neutrpel poklesom svetových cien ropy," dodal Zaríf. Irán má podľa jeho slov tiež solídnu úroveň ľudských zdrojov, keďže má vysoký počet vysokoškolsky vzdelaných ľudí.

 

SARIO podporí firmy, ktoré majú záujem v Iráne rozbehnúť projekty

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) určite podporí firmy, ktoré majú v Iráne záujem rozbehnúť svoje projekty. Uviedol to dnes pre TASR v Bratislave generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič.

Dnešné fórum je podľa neho platformou, ktorá vzájomnú spoluprácu "posúva ďalej". "Nedávne naše dve návštevy v Iráne na najvyššej úrovni, aj s podnikateľskými subjektmi, ako aj následné individuálne návštevy a teraz táto platforma otvárajú dvere pre naše informačno-komunikačné technológie, energetiku, obalové hospodárstvo či vodné hospodárstvo," priblížil.

 

Mnohé slovenské firmy už podľa jeho slov majú konkrétne jednania a pripravujú konkrétne projekty. "V Iráne je napríklad veľmi zaujímavý automobilový priemysel," upozornil šéf SARIO. Pri projektoch je podľa Šimončiča však dôležitou otázkou ich financovanie. "Činnosť Eximbanky a privátneho bankového sektora je teda nevyhnutná," doplnil.

 

Informoval zároveň, že v Iráne sú možnosti na podnikanie nielen pre veľké, ale aj pre menšie firmy. Naopak, iránsky kapitál by sa podľa neho mohol na Slovensku angažovať napríklad v dodávateľskom reťazci automobilového priemyslu. "Možnosti pre iránske firmy by boli napríklad aj v oblasti infraštruktúry či turistiky," dodal Šimončič.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies