Lajčák: Predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ bude naplnením integračného procesu

NETKY.SK • 19 November 2015, 13:20 • 2 min
Lajčák: Predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ bude naplnením integračného procesu

BRATISLAVA – Predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ je výnimočná šanca preukázať líderstvo a pripravenosť prevziať diel zodpovednosti za vývoj v Európskej únii aj celej Európe. Na úvod dnešného plenárneho zasadnutia Národného konventu o Európskej únii to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

„Určitým spôsobom to môžeme dokonca vnímať ako definitívne naplnenie nášho integračného procesu,“ domnieva sa. Pred Slovenskom podľa neho stojí viacero výziev, ktorými sa bude musieť počas predsedníctva zaoberať. Bude potrené posilniť demokratickú legitimitu a politickú zodpovednosť inštitúcií EÚ. Tu možno očakávať posun, len ak sa zmení ich vnímanie takzvanej 3B – byrokratickej bruselskej bubliny, ozrejmil Lajčák.

 

„V tomto procese existuje deficit aj v našom vnútropolitickom prostredí. Len pomaly prepájame národné a európske témy a ťažko sa zbavujeme optiky "my verzus Brusel",“ mieni šéf diplomacie. „Navyše, pod vplyvom kríz mnohokrát neopodstatnene viníme Európsku úniu aj za problémy, ktoré si musíme prioritne riešiť my tu doma,“ vytkol.

 

Ako ďalšiu výzvu Lajčák prezentoval boj s vnútorným extrémizmom a terorizmom. Diskusie o fungovaní únie nesmú prebiehať izolovane na úrovni európskych politických elít, domnieva sa. V kombinácii so sklamaním z pôsobenia tradičných politických strán to vedie k väčšiemu odcudzeniu občanov od politiky. „Extrémizmus a radikalizmus ponúkajúci rýchle a jednoduché riešenia komplexných problémov tak ďalej môže rásť,“ upozornil.

 

Slovenské predsedníctvo sa bude musieť vyrovnať i s otázkou terorizmu. Podľa šéfa diplomacie je po útokoch v Paríži jasné, že dorazil do Európy, čo si bude vyžadovať rozhodnú spoločnú odpoveď. „Najprv urgentne vo forme zaistenia bezpečnosti občanov Európskej únie. Následne si budeme musieť v dlhodobejšej perspektíve poradiť s barbarstvom Islamského štátu a fenoménom zahraničných bojovníkov,“ uviedol.

 

Na to, aby sa únia lepšie ochránila o dokázala výraznejšie formovať okolitý svet, potrebuje podľa Lajčáka skutočne jednotnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku, čo považuje za tretiu výzvu slovenského predsedníctva. „Vývoj na Ukrajine, migračná kríza či medzinárodný terorizmus nám jasne naznačili, že musíme byť aktívnejší, konzistentnejší a jednotnejší. A to nielen v našom susedstve,“ domnieva sa minister.

 

Zahraničná a bezpečnostná politika by mala byť z pohľadu ministra efektívnejšia a pružnejšia. V Európe totiž často chýba líderstvo a koordinácia. „Potom sme v lepšom prípade svedkom nesúrodých verejných vyhlásení. V horšom, chaotických individuálnych opatrení. A ak sa raz spoločne dohodneme na pomyselnej "červenej čiare", nemali by sme ju prekračovať,“ doplnil Lajčák.

 

Podmienkou úspechu slovenského predsedníctva podľa štátneho tajomníka Ivana Korčoka bude, aby sme boli dostatočne ambiciózni, ale zároveň realistickí. „Nezabúdajme, že po šiestich mesiacoch bude musieť aj Slovenská republika zložiť účet a povedať presne ostatným členským štátom, kde sme celú európsku agendu za šesť mesiacov dostali,“ pripomenul.

 

Korčok prezentoval, že už sú známe základné bloky slovenského predsedníctva, ktorého program bude schválený na budúci rok v júni, tesne pred jeho začiatkom. „Vo finančnej oblasti chceme posunúť ďalej menovú úniu. Veľmi silnou témou bude Energetická únia, kde má Slovensko konkrétne záujmy, ale aj téma digitálneho trhu, kde je na Slovensku veľmi veľa startupov,“ menoval Korčok niektoré témy, ktoré sa Slovensko pokúsi presadiť do svojho programu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies