Lajčák: Politika rozširovania EÚ je najlepší nástroj na transformáciu

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 17:06 • 2 min
Lajčák: Politika rozširovania EÚ je najlepší nástroj na transformáciu

BRATISLAVA – Jednou zo slovenských predsedníckych priorít je udržanie dôveryhodnosti procesu rozširovania. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák to povedal dnes po prijatí podpredsedu vlády Macedónska pre európske záležitosti Arbra Ademiho. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

slovakia

left justify in out

"Politika rozširovania EÚ je najlepší nástroj na transformáciu krajín a zlepšovanie spoločností,“ zdôraznil Lajčák. Okrem slovenského predsedníctva sa v rámci rokovania venovali i zhodnoteniu stavu prístupového procesu Macedónska do EÚ a aktuálnej vnútropolitickej situácii v krajine.

 

Minister počas rokovania ďalej špecifikoval, že integračné snahy Macedónska komplikuje dlhodobá politická kríza. Podľa neho pokrok krajiny v približovaní sa k EÚ závisí v prvom rade od toho, akým spôsobom a kedy krajina definitívne prekoná túto krízu a zorganizuje slobodné a demokratické voľby. Ako uvádza ministerstvo, dôležitejšie ako ich dátum je to, aby boli vytvorené podmienky na ich usporiadanie podľa európskych štandardov. 

 

"Znepokojuje nás vnútropolitická situácia a čoraz výraznejšie zaostávanie Macedónska v integračných procesoch. Za najdôležitejšie preto považujeme dôslednú implementáciu politických dohôd z Pržina a urýchlené zavádzanie potrebných európskych reforiem,“ skonštatoval Lajčák.

 

Svojmu macedónskemu partnerovi ponúkol skúsenosť Slovenska s Národným konventom, ktorý v rámci prístupového procesu vytvoril priestor pre širokú diskusiu dôležitých aktérov z politického prostredia a občianskej spoločnosti.

 

V otázke migračnej krízy, ktorá v uplynulom období výrazne zasiahla aj Macedónsko, Lajčák vyzdvihol úsilie, ktoré krajina vynaložila na ochranu vonkajšej hranice EÚ. Zároveň pripomenul, že Slovensko prejavilo týmto snahám solidaritu vyslaním dosiaľ troch rotácií policajtov, ktorí pomáhajú pri ochrane hraníc. Rezort informuje, že slovenský príspevok v podobe 75 policajtov je v pomere k počtu obyvateľov najvyšší z krajín, ktoré sa zúčastňujú medzinárodnej výpomoci Macedónsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies