Lajčák: Návšteva gréckeho ministra svedčí o obnovenej dôvere

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 16:49 • 2 min
Lajčák: Návšteva gréckeho ministra svedčí o obnovenej dôvere

BRATISLAVA – Fakt, že grécky minister zahraničných vecí prijal pozvanie na návštevu Slovenska, svedčí o tom, že je medzi Gréckom a Slovenskom obnovená dôvera a vysoký stupeň vzájomného porozumenia. Vyplýva to zo slov šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka po stretnutí s jeho gréckym kolegom Nikosom Kotziasom, ktorý bol na dvojdňovej návšteve Bratislavy. Témou ich rozhovoru boli bilaterálne otázky, migrácia, priority predsedníctva, ale aj otázka reforiem či rozširovania EÚ.

slovakia

left justify in out

Podľa Lajčáka je Grécko pre Slovensko „spojencom v Európskej únii aj Severoatlantickej aliancii“ a zdieľame spoločné názory na mnohé témy vrátane silnej podpory európskeho projektu. „Hovorili sme pochopiteľne aj o migrácii. Migračná kríza je krízou pre celú Európsku úniu, nie je to problém Grécka alebo Talianska,“ zdôraznil Lajčák s tým, že Slovensko pozitívne vníma úsilie Atén zvládať migračné toky. „Čaká nás ešte veľa úsilia, ale ten súčasný stav nám umožňuje mať istú mieru optimizmu, že ten problém dokážeme zvládnuť,“ dodal minister.


Grécky minister Kotzias pripomenul, že po tom, ako sa dohoda EÚ – Turecko uviedla do praxe, drasticky sa znížil počet migrantov prichádzajúcich na grécke ostrovy. Podľa jeho slov počet tých, ktorí prichádzajú, sa znížil z troch až štyroch tisíc na v priemere sto ľudí denne. Šéf gréckeho rezortu diplomacie tvrdí, že je v záujme celej EÚ, aby sa dohoda ďalej uplatňovala v praxi. Kotzias tiež vyhlásil, že čo Grécko a Slovensko v tejto otázke spája, je to, že nie sme príčinou vojen na Blízkom východe, „iba za ne platíme“. Práve tie sú podľa neho hlavnou príčinou migračnej vlny. Dodal však, že svoj podiel na tom má fakt, že finančná pomoc pre krajiny susediace so Sýriou, v ktorých sú utečenci, nebola dostatočná.


„Každá dohoda je ako tango - treba na ňu dvoch. Ja si musím dobre rozmyslieť, ako budem tancovať s mojím spoločníkom, nemôžem stále myslieť na to, čo spravím, ak mi stúpi na nohu,“ odpovedal grécky minister na otázku, či politické zmeny v tureckej vláde môžu ovplyvniť dohodu s Tureckom, na ktorej sa lídri dohodli v marci. Na otázku, či Slovensko bude počas predsedníctva presadzovať ekvivalent dohody EÚ – Turecko so severoafrickými krajinami, Lajčák odpovedal, že existujú závery zo summitu EÚ – Afrika, ktorý sa konal v novembri na Malte. „Budeme presadzovať, aby sa tieto závery napĺňali,“ dodal. Minister tiež zopakoval postoj Slovenska, že Európa potrebuje udržateľné riešenie, keďže toky migrantov sa môžu meniť.


Ministri sa venovali aj ekonomike Grécka. „Pokiaľ ide o hodnotenie plnenia reforiem v rámci programu pomoci EÚ pre Grécko, podporujeme čo najskoršie ukončenie hodnotenia s cieľom uvoľniť ďalšie tranže pomoci pre Grécko,“ povedal Lajčák s tým, že Slovensko je pripravené diskutovať o možnom zmiernení dlhovej záťaže. Podmienkou však je, že Grécko bude tak ako doposiaľ plniť všetky dohodnuté podmienky. „Sme presvedčení, že Grécko zvládne súčasné problémy, dodal Lajčák.


Atény podporujú priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ a ústami svojho ministra vyjadrili ochotu pomôcť. Kotzias verí, že slovenské predsedníctvo bude úspešné, zárukou majú byť ľudia, ktorí sa na ňom podieľajú. Ministri sa takisto zhodli v otázke integrácie západného Balkánu, na potrebe vyriešenia cyperskej otázky či potrebe bezpečnosti v Stredozemnom mori.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies