Lajčák: Čierna Hora je v integračnom procese najďalej na západnom Balkáne

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 15:13 • 2 min
Lajčák: Čierna Hora je v integračnom procese najďalej na západnom Balkáne

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa domnieva, že Čierna Hora je v procese integrácie do Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO) najďalej zo všetkých partnerov na západnom Balkáne. Minister dnes na pôde rezortu diplomacie prijal predsedu zákonodarného zboru Ivana Brajoviča.

slovakia

left justify in out

Čierna Hora vstupuje do záverečného obdobia vo svojom eurointegračnom úsilí, čoho dôkazom je aj výsledok viac ako desaťročného úsilia o plnoprávne členstvo v NATO.

 

"Rýchly priebeh ratifikácie Prístupového protokolu vo všetkých členských štátoch Aliancie je jasným prejavom podpory Čiernej Hore a uznaním dosiahnutých výsledkov na ceste reforiem. Príklad Čiernej Hory potvrdzuje vitálnosť politiky otvorených dverí NATO a môže byť motiváciou aj pre ostatné krajiny západného Balkánu, že úprimná snaha o reformy sa vypláca," povedal Lajčák.

 

Ďalej informoval, že krajina otvorila v minulom roku štyri nové kapitoly v prístupovom procese k EÚ, z toho dve počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Minister ju považuje za "najpripravenejšiu kandidátsku krajinu zo všetkých našich partnerov na západnom Balkáne".

 

Vyzdvihol tiež, že vláda v Podgorici si osvojila proeurópsku hodnotovú víziu. Zároveň však apeloval na partnera, aby Čierna Hora nepoľavila v úsilí o dosahovanie viditeľných výsledkov v oblasti reforiem.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies