Budeme mať taxík do vesmíru? Prvá raketa na biopalivo už existuje

NETKY.SK • 1 Február 2021, 14:53 • 2 min
Budeme mať taxík do vesmíru? Prvá raketa na biopalivo už existuje

Už existuje prvá raketa na biopalivo, ktoré je ekologicky nezávadné. Jej konštruktér túži urobiť z rakety taxík do vesmíru.

slovakia

left justify in out

Napriek nepriaznivému zimnému počasiu a po niekoľkých meškaniach sa uskutočnil prvý let rakety Stardust poháňanej biopalivom. Mínusové teploty spôsobovali zmätok v elektronike, ale napokon sa to podarilo, informoval informačný kanál BBC. Vznikla tak prvá funkčná raketa, ktorá nezataží životné prostredie.

 

img

 

Sascha Deri vynašiel biopalivo, je veľmi opatrný  a nechce prezrádzať príliš veľa ohľadom materiálu, z ktorého je palivo vyrobené, ale tvrdí, že ho možno získať z fariem po celom svete. Zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti bluShift Aerospace spolu so svojím tímom strávil viac ako šesť rokov zdokonaľovaním a navrhovaním modulárneho hybridného motora.

 

 

„Chceme dokázať, že palivo pochádzajúce z biopalív môže slúžiť rovnako dobre, v niektorých prípadoch i lepšie, ako tradičné palivo na pohon rakiet,“ povedal a vysvetlil, že je lacnejšie než tradičné raketové palivo a je úplne netoxické. Je to uhlíkovo neutrálne palivo.

 

„Momentálne existujú nákladné vlaky do vesmíru, ako sú SpaceX a ULA  a „autobusy“, ako napríklad stredne veľké rakety,“ hovorí Deri. Dodal tiež, že „neexistuje žiadna služba, ktorá by umožňovala ísť do vesmíru. Neexistuje žiadny Uber do vesmíru. Chceme byť službou Uber do vesmíru,"  a my sme naozaj zvedaví, či sa niečo také podarí a do akej miery to bude ekologické. 

 

img

 

Stardust vyletel iba jednu míľu na oblohu a späť na Zem, no druhá plánovaná raketa bude suborbitálna a neskoršia verzia s názvom Červený trpaslík vstúpi na polárnu obežnú dráhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies