Lacné palivá a oživenie automobilového trhu prinieslo GM vysoké zisky

NETKY.SK • 3 Február 2016, 16:40 • 2 min
Lacné palivá a oživenie automobilového trhu prinieslo GM vysoké zisky

DETROIT/RÜSSELSHEIM - Prudký vzostup predaja SUV a pickupov na americkom trhu a dobré výsledky v Číne priniesli koncernu General Motors v roku 2015 rekordné zisky.

slovakia

left justify in out

A to aj napriek tomu, že jeho európskej dcére Opel sa stále nedarí, hoci jej straty sa podarilo znížiť. Informovala o tom agentúra DPA.

 

GM vlani zaznamenal medziročné zvýšenie zisku o 2,8 miliardy USD (2,56 miliardy eur) na 9,7 miliardy USD. Tržby síce klesli zo 155,9 na 152,4 miliardy USD, súviselo to však najmä so silným dolárom, ktorý znižuje tržby v zahraničí.

 

GM profitoval predovšetkým z lacných palív a výhodných úrokov, ktoré v USA výrazne podporili predaj terénnych a ľahkých nákladných vozidiel. Úspechy slávil aj v Číne, kde sa len vo 4. kvartáli zisk medziročne zvýšil o 1,1 miliardy USD na 6,3 miliardy USD. Na druhej strane, tieto čísla sú deformované mimoriadnymi faktormi a preto sú len ťažko porovnateľné. V roku 2014 sa pod bilanciu GM podpísali náklady na rozsiahle zvolávacie akcie v súvislosti s potenciálne nebezpečnou chybou spínacích skriniek.

 

Aj v bežnej činnosti sa GM darilo lepšie, než sa očakávalo. Zisk očistený o mimoriadne faktory sa zvýšil o 2,4 miliardy SUD na 2,8 miliardy USD. Tržby sa v poslednom kvartáli udržali na stabilnej úrovni 39,6 miliardy USD. Vďaka lepším maržám však v pokladnici zostalo viac peňazí. GM tým prekonal prognózy analytikov a zároveň potvrdil tohtoročné ciele.

 

Veľkou slabinou koncernu zostáva Európa. Nemecká dcéra Opel aj vlani vykázala stratu 813 miliónov USD, kým v roku 2014 išlo o mínus 1,4 miliardy USD. Vo 4. kvartáli sa prevádzková strata európskej divízie medziročne znížila z 393 miliónov na 288 miliónov USD. Činnosť koncernu ovplyvnili aj menové vplyvy a odchod z ruského trhu. GM plánuje, že Európa sa už v tomto roku vráti do ziskovej oblasti.

(1 EUR = 1,0933 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies