Kyjev a Moskva sa dohodli na stiahnutí ťažkých zbraní

NETKY.SK • 22 Január 2015, 09:06 • 2 min
Kyjev a Moskva sa dohodli na stiahnutí ťažkých zbraní

BERLÍN - Ukrajina a Rusko na stredajších rokovaniach v Berlíne súhlasili so stiahnutím ťažkých zbraní z demarkačnej línie dohodnutej už v septembri.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Oznámil to šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier po takmer trojhodinovej diskusii. Označil to za viditeľný pokrok, ktorý však ešte neznamená žiadny prelom. "Dnes konečne došlo k dohode, že demarkačná línia zmienená v dohode z Minsku bude líniou, z ktorej sa majú teraz začať sťahovať ťažké zbrane," povedal Steinmeier. Dodal tiež, že veľa záleží od toho, či to, na čom sa dohodli, neostane len na papieri, ale skutočne zmení situáciu. Ministri tiež vyslovili podporu takzvanej kontaktnej skupine a vyzvali signatárov minskej dohody, aby sa čím skôr stretli. Okrem toho majú byť tiež zriadené viaceré pracovné skupiny, ktoré sa budú zaoberať najdôležitejšími otázkami. K tomu patrí napríklad zabezpečovanie humanitárnej pomoci v krízovej oblasti.

 

Na rokovaniach sa zúčastnili ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska. Podobná schôdzka sa v hlavnom meste Nemecka uskutočnila 12. januára, keď účastníci oznámili zrušenie chystaného summitu o Ukrajine v kazašskej Astane pre nedostatočný pokrok v plnení mierového plánu dohodnutého ešte v septembri v bieloruskom Minsku. 


Pri východoukrajinskom Donecku počas uplynulého týždňa vypukli nanovo boje medzi vládnymi silami a separatistickými povstalcami o miestne medzinárodné letisko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies