Kurzom bojového záchranára prešlo 60 slovenských vojakov

NETKY.SK • 30 September 2014, 16:50 • 2 min
Kurzom bojového záchranára prešlo 60 slovenských vojakov

BRATISLAVA - Už 60 slovenských vojakov absolvovalo kurz bojového záchranára. Ide o vojakov, pri ktorých sa počíta s nasadením v zahraničných misiách, uviedol pre agentúru SITA hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.

slovakia

left justify in out

Zo skúseností ostatných armád NATO vyškolený nezdravotnícky personál, ktorý môže poskytnúť zranenému v boji v čo najkratšom čase najnevyhnutnejšiu prvú pomoc rozšírenú o odborné úkony, môže pomôcť znížiť počet obetí pri vojenských operáciách. Dodal, že v našich jednotkách na úrovni družstva a čaty chýba zdravotnícky personál.

 

Hlavným rozdielom medzi kurzom bojového záchranára a civilným kurzom je poskytovanie zdravotnej pomoci v bojovej situácii. Cieľom kurzu je naučiť profesionálnych vojakov - nezdravotníkov poskytovať rozšírenú prvú pomoc v bojových podmienkach, zdôraznil Zemanovič. Bojový záchranár je medzistupňom medzi poskytovaním základnej prvej pomoci a svojpomoci, ktorú ovláda každý vojak a poskytovaním odbornej pomoci, poskytovanej odborným zdravotníckym personálom. 

 

Pri bojových operáciách môže uplynúť v extrémnych prípadoch aj niekoľko desiatok minút, kým sa k zranenému dostanú zdravotnícke jednotky resp. pokiaľ je transportovaný do zdravotníckeho zariadenia. Pri zraneniach vyžadujúcich okamžitý zásah, ako je napríklad masívne krvácanie alebo tenzný pneumothorax, by odklad život zachraňujúceho úkonu mohol spôsobiť úmrtie. Hlavnou výhodou vyškoleného bojového záchranára je teda jeho blízkosť k zranenému kolegovi, dodal Zemanovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies