Kurhajec: Príkladom nech je Bencicová

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 16:29 • 2 min
Kurhajec: Príkladom nech je Bencicová

BRATISLAVA - Spokojnosť, ale najmä únava sa v pondelok popoludní zračili z tváre tenistky Kristíny Schmiedlovej po návrate z Wimbledone.

slovakia

left justify in out

 Vďaka "povinnej" účasti na wimbledonskej večeri šampiónov toho veľa nenaspala. Plachý úsmev prišiel až vo chvíli, keď zapózovala s lesklým tanierikom, trofejou určenou pre finalistku dvojhry dievčat. Na slávnej londýnskej tráve ešte nie 17-ročná Košičanka (nar. 6. 8. 1997) preskočila päť prekážok, poslednú finálovú už nezdolala. Lotyška Jelena Ostapenková nad ňou zvíťazila 2:6, 6:3, 6:0, hoci ani tento zápas nebol márny.

 

"Robila som, čo sa dalo, prvé dva sety boli vyrovnané. Ona hrá veľmi agresívny tenis a robí málo nevynútených chýb. Finále je však skvelý výsledok, nečakala som to. Prehra síce vždy mrzí, ale aj tak som veľmi spokojná. O rok sa chcem do Wimbledonu vrátiť a finále vyhrať," povedala Kristína Schmiedlová. Jej tréner Ľubomír Kurhajec rád poznamenal, že hráčka, ktorú od jej 15 rokov vedie v Národnom tenisovom centre sa po Wimbledone zaradila do absolútnej juniorskej špičky. A nielen preto, že v kombinovanom rebríčku vystúpila na 6. miesto. "Kristína je výnimočná hráčka, dnes už môže zdolať v juniorskej kategórii hocikoho. Má veľmi dobrú techniku úderov, ale aj podanie. Skvelý je jej bekhend po čiare, to je, nebojím sa povedať, svetová kvalita. Veľmi dobre tiež číta hru, popracovať musí na pohybe," konštatoval Kurhajec. 

 

Hoci bude jeho zverenka o rok stále v juniorskom veku, tréner myslí aj na vzdialenejšia budúcnosť. Nahlas uvažuje aj nad tým, ako by Kristína čo najplynulejšie zvládla prechod z juniorskej kategórie k ženám. "Príkladom nám môže byť Švajčiarka slovenského pôvodu Bencicová, ktorá tam vhupla bez problémov. Vlani vyhrala juniorský Wimbedon a tento rok je v ženskom rebríčku už okolo 60. miesta," podotkol uznanlivo Kurhajec. "Myslím si, že aj so ženami sa dá hrať. Verím, že postupne začnem hrávať aj turnaje hlavného okruhu WTA," želá si Kristína Schmiedlová. 

 

Košičanky Karolína a Kristína Schmiedlová sú momentálne najúspešnejšie tenisové sestry na Slovensku. Pred dvoma rokmi sa v rodine Schmiedlovcov tešili z finálovej účasti na Roland Garros, ktorú vybojovala Karolína. Teraz má grandslamové juniorské finále na konte aj o tri roky mladšia Kristína. "Bude pokoj v rodine," smiala sa Kristína. Porovnaniu so sestrou sa nevyhla. Tvrdí, že Karolína je jej ženský tenisový vzor (tým mužským je Tsonga), ale herne aj povahovo sú dosť rozdielne. "Trénujeme spolu len veľmi málo a v podstate aj neradi. Je to také zvláštne. Samozrejme, počas mojej wimbledonskej cesty do finále mi po každom víťazstve písala a gratulovala. Jej hra je ale iná ako tá moja. Má určite lepší pohyb," podotkla mladšia Schmiedlová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies