Kubánci nesúhlasia so zavedením vízovej povinnosti od Ekvádoru

NETKY.SK • 28 November 2015, 15:14 • 2 min
Kubánci nesúhlasia so zavedením vízovej povinnosti od Ekvádoru

HAVANA - Stovky Kubáncov protestovali v piatok pred ekvádorským veľvyslanectvom v Havane proti zavedeniu vízovej povinnosti, ktorá bude pre občanov Kuby cestujúcich do Ekvádoru platiť od 1. decembra.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

 

Kubánci s pasmi a letenkami, ktoré si kúpili ešte na základe predchádzajúcej bezvízovej politiky, žiadali vrátenie peňazí alebo možnosť vycestovať bez nutnosti vybavovania 90-dňových turistických víz. Veľvyslanectvo na piatkovej tlačovej konferencii oznámilo, že pre Kubáncov už spustilo web, prostredníctvom ktorého môžu podávať žiadosti o víza.

 

Ekvádor rozhodol o zavedení vízovej povinnosti pre Kubáncov v utorok na stretnutí predstaviteľov stredoamerických krajín s partnermi z Ekvádoru, Kolumbie a Kuby v San Salvadore. Reaguje tak na tisícky Kubáncov, ktorí smerujú do USA a uviazli na hraniciach medzi Kostarikou a Nikaraguou.

 

Kostarika 13. novembra povolila kubánskym migrantom prechod do susednej Nikaraguy. Tá však vyslala k hraniciam vojakov a Kubáncov na svoje územie nevpustila. V núdzových prístreškoch na kostaricko-nikaragujských hraniciach tak uviazlo približne 3000 Kubáncov.

 

Kubáncom, ktorí sa dostanú na hranice USA, stačí, aby sa prihlásili americkým úradom s tým, že sú občania Kuby. Vyhnú sa tak nebezpečnej ceste cez púšť, ktorú musia absolvovať migranti, ktorí sa pri ilegálnom vstupe do USA chcú vyhnúť americkej pohraničnej kontrole.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies