Kráľ Juan Carlos podpíše svoju abdikáciu

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 09:27 • 2 min
Kráľ Juan Carlos podpíše svoju abdikáciu

MADRID - Španielsky kráľ Juan Carlos by mal v stredu večer podpísať zákon upravujúci jeho abdikáciu, ktorú začiatkom júna nečakane ohlásil premiér Mariano Rajoy.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatšesťročný monarcha tak urobí svoj posledný úkon a uvoľní trón o 30 rokov mladšiemu synovi Felipemu. Ešte v utorok sa Juan Carlos a kráľovná Sophia rozlúčili s predstaviteľmi španielskych štátnych orgánov a inštitúcií, pre ktorých usporiadali slávnostný obed. Abdikácia má nadobudnúť účinnosť v noci zo stredy na štvrtok, na čo princ Felipe oficiálne prevezme otcovo žezlo. Ako nový kráľ Felipe VI. zloží vo štvrtok slávnostnú prísahu na španielsku ústavu.

 

Kedysi populárny Juan Carlos v posledných rokoch stratil podporu verejnosti pre korupčné škandály a iné prešľapy. Výmenu na tróne aj preto sprevádzajú demonštrácie za ukončenie monarchie a vyhlásenie republiky, počas štvrtkových ceremónií budú však z bezpečnostných dôvodov zakázané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies