Krajiny V4 budú v Bratislave hovoriť o spoločnej stratégii pre výcvik

NETKY.SK • 1 Február 2015, 14:46 • 2 min
Krajiny V4 budú v Bratislave hovoriť o spoločnej stratégii pre výcvik

BRATISLAVA - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) pripravujú spoločnú stratégiu pre výcvik a cvičenia. Hovoriť o nej budú aj ministri obrany V4 na najbližšom spoločnom rokovaní koncom apríla v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

slovakia

left justify in out

"Práve počas slovenského predsedníctva sa tiež intenzívne pracuje aj na príprave Akčného plánu obrannej spolupráce V4, ktorého schválenie je naplánované na rokovanie v Bratislave," informoval minister obrany Martin Glváč.
      

Poznamenal, že krajiny spolupracujú v rámci výcviku a cvičení dlhodobo. Počas nášho predsedníctva to bolo napríklad v rámci cvičenia Ground Pepper. "Je však dôležité, aby sme si jasne zadefinovali, ako často a v akom rozsahu chceme podobné cvičenia organizovať," vysvetlil.
      

Ministri obrany budú v Bratislave hovoriť aj o možnostiach spolupráce v rámci obranného plánovania, ale aj o pokroku v budovaní bojovej skupiny V4, ktorá má byť v pohotovosti v 1. polroku 2016. Diskutovať budú aj o možnostiach spolupráce v rámci napĺňania záväzkov zo summitu NATO vo Walese, predovšetkým o Akčnom pláne pripravenosti.
      

Počas slovenského predsedníctva V4 prijali predsedovia vlád 9. decembra 2014 Deklaráciu o prehĺbení obrannej spolupráce, v ktorej poverili ministrov obrany viacerými úlohami. Mimo iného aj ďalej pracovať na vytvorení stálej modulárnej jednotky V4 použiteľnej pre sily rýchlej reakcie NATO a EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies