Kozy zachraňujú Los Angeles. Spoločne bojujú proti požiarom

NETKY.SK • 29 September 2023, 15:00 • 2 min
Kozy zachraňujú Los Angeles. Spoločne bojujú proti požiarom

V meste West Sacramento sa stáda kôz používajú od roku 2013 v opatreniach na prevenciu požiarov ako "kreatívna a environmentálne udržateľná metóda" na lepšie riadenie redukcie paliva pre požiare.

slovakia

left justify in out

Pásúce sa kozy sa stávajú čoraz bežnejším javom v Los Angeles - môže táto starobylá metóda skutočne zabrániť čoraz väčším a divokejším požiarom?

 

Kozy v boji proti požiarom

 

Je to typická scéna z Los Angeles: Tichý oceán žiari pod krištáľovo čistou, jasne modrou oblohou, s kilometrami zlatistých piesočnatých pláží, ktoré sa tiahnu tak ďaleko, ako oko dovidí. Na útese je však aj stádo kôz, ktoré neistým spôsobom vylieza na vrch útesu a užíva si výhľad v hodnote mnohých miliónov dolárov.
Toto nie sú len obyčajné kozy - sú novým tajným zbraňou Kalifornie v boji proti lesným požiarom a vypúšťajú ich na pasenie po celom štáte.

 

 

"Prijatie je neobyčajne pozitívne, kdekoľvek ideme," hovorí pastier kôz Michael Choi. "Z mojho pohľadu ide o situáciu výhodnú pre obe strany."

 

Prenajímanie mestským agentúram

 

Choi prevádzkuje firmu Fire Grazers Inc, rodinný podnik, ktorý prenajíma kozy mestským agentúram, školám a súkromným klientom na čistenie krovín z kopcov a terénov, ktoré sú ťažko dostupné. Spoločnosť má 700 kôz a nedávno museli rozšíriť svoje stádo, aby mohli uspokojiť dopyt.

"Myslím si, že keď sa ľudia stávajú viac informovanými o tejto myšlienke a jej vplyve na životné prostredie, stávajú sa viac uvedomelí ohľadom metód, ktoré chcú použiť na odstraňovanie buriny a ochranu krajiny pred požiarmi. Takže určite existuje väčší dopyt a ide o rastúci trend," hovorí.

 

Požiar spáli takmer štyritisíc kilometrov

 

Kalifornia bola epicentrom boja proti lesným požiarom, ktoré sa stali častejšími, ničivejšími a rozsiahlejšími od roku 1980. V roku 2021 čelila Kalifornia "neprecedentným" podmienkam požiarov, podľa CalFire (Kalifornského oddelenia pre lesníctvo a ochranu pred požiarmi, štátnej požiarnej agentúry), pričom jeden požiar sám o sebe spálil viac ako 960-tisíc akrov (3 885 km²).

 

Dobré načasované zrážky môžu priniesť určitú úľavu, aj keď celková situácia zostáva vážna. Požiarnu sezónu v roku 2022 opísali ako "miernu" pre štát - vyhorelo viac ako 300-tisíc akr (1 214 km²) v porovnaní s päťročným priemerom 2,3 milióna akr (9 307 km²). Tento rok bol august v Kalifornii chladnejší a vlhkejší ako priemer. Napriek tomu vyhorelo viac ako štvrť milióna akr a štyria ľudia zahynuli.

 

Výskum ukazuje, že faktory ako horúce, suchšie podmienky v dôsledku klimatických zmien sú kľúčovými faktormi, ktoré zvyšujú riziko a závažnosť požiarov.

 

Existujú však aj štúdie, ktoré naznačujú, že správa pôdy môže zohrávať dôležitú úlohu, pretože hromadenie mŕtvych stromov a suchých kríkov vytvára nebezpečné palivo, ktoré môže viesť k veľkým a závažným požiarom.

Správcovia pôdy tradične spoliehali na herbicídy a manuálnu prácu na zriedenie krovín a redukciu suchého paliva, ale agentúry a mestskí činitelia skúšajú aj iné, potenciálne udržateľné a nákladovo efektívne metódy - ako sú kozy.

 

"Kozy sú osobitne užitočné na miestach ako Kalifornia a Stredozemné more kvôli kríkom - kozy sú na to veľmi dobre vybavené, majú správne ústa," hovorí Karen Launchbaugh, profesorka ekológie na Univerzite v Idahu, ktorá vykonala viacero štúdií o pasení oviec, kôz a hovädzieho dobytka. "Sú navrhnuté na jedenie kríkov."

 

Kozy dokážu stráviť jedovaté rastliny

 

Na rozdiel od iných parnokopytníkov majú kozy úzke, hlboké ústa, ktoré im umožňujú selektívne zberať drevité kríky. Stojí na zadných nohách a pasie na priemernej výške dva metre a majú šikovné jazyky a pery. "Majú aj schopnosť detoxikovať zlúčeniny, takže môžu jesť jedovaté rastliny," dodáva Launchbaugh.

 

"Keď sme začali túto výskumnú prácu, nevedeli sme, kam to smeruje. A teraz je dosť práce pre tých, ktorí sa tým živia - hovorí Karen Launchbaugh. "Som nadšená, pretože keď sme začali túto výskumnú prácu, nevedeli sme, kam to smeruje. A teraz je dosť práce pre tých, ktorí sa tým živia - a mestá a okresy sú ochotné za to zaplatiť, pretože vedia, že to robí rozdiel."

 

Kozy majú neukojiteľný hlad a prežierajú burinu, kríky, nízko visiace listy a suchú trávu - to všetko sú palivá pre požiare. Smernice pre pripravenosť na požiary v Kalifornii nariadzujú obyvateľom odstrániť všetku odumretú vegetáciu a pokosiť trávu na štyri palce (10 cm) - všetko to, čo by koza prirodzene robila nadšene, a bez pripomienok.

 

Kozy sa tiež nechávajú zmietať pasením pri teplotách nad 37,7 stupňa Celzia a nemajú problém šplhať po strmých svahoch, ktoré môžu byť pre pracovníkov ťažko dostupné.

"Kozy sú prirodzenými horolezcami. Môžu šplhať na strmé kopce bez problémov, dostávajú sa do všetkých zákutí a záhybov, ktoré by normálne pre ľudí boli veľmi ťažko dostupné, a zjedia takmer všetko," hovorí Choi.

 

Ochranná zóna pred požiarmi

 

V Glendale, meste v Los Angeles County, pracuje 300 kôz na svahoch pohoria Verdugo a za dva týždne vyčistia 14 akr (5,6 hektárov) územia. Mesto je klasifikované ako "veľmi vysoké riziko požiaru". Na zníženie rizika používa Patty Mundo, inšpektorka pre vegetačný manažment v Glendale Fire Department, kôzy od roku 2018. Ich účelom je vytvoriť ochrannú zónu medzi domami a voľnými priestormi pôdy, takže ak vypukne požiar, spomalí ho - alebo dúfajme, že ho úplne zastavia.

 

Existencia ochrannej zóny pomáha chrániť domy pred požiarmi, čo je kľúčové v štáte, kde je viac ako 60-tisíc obcí vystavených riziku od lesných požiarov.

 

V meste West Sacramento sa stáda kôz používajú od roku 2013 v opatreniach na prevenciu požiarov ako "kreatívna a environmentálne udržateľná metóda" na lepšie riadenie redukcie paliva pre požiare, hovorí Jason Puopolo, prevádzkový superintendant pre parky v meste.


Kozy prichádzajú do mesta dvakrát do roka - raz na jar na čistenie rastlín po zimných dažďoch a raz na jeseň na čistenie suchých kríkov. Minulú sezónu mesto zaplatilo 150-tisíc dolárov (120-tisíc libier) spoločnosti Western Grazers na pasenie pôdy.

 

Dôležité výhody kôz

 

"Našou najväčšou výhodou [ktorú sme zaznamenali] je zníženie rizika a potenciálnych pracovných úrazov na ťažko dostupných miestach," hovorí Puopolo. "Máme valy, ktoré sú strmé a niektoré miesta s hustým lesom, čo môže zamestnancom vysoko ohroziť ich zranenie, aj keď ide len o ušmyknutie alebo pád."

 

V roku 2013 experimentovala americká lesnícka služba (US Forest Service - USFS) s použitím 1 400 kôz v 40-hektárovom projekte na zriedenie lesov v národnom lese Cleveland v južnej Kalifornii. Cieľom bolo vytvoriť 91,4-metrový ochranný pás medzi blízkymi komunitami a lesom.

 

"Vytvorenie prestávky v palive obvykle vyžaduje veľa pracovnej sily a strojov, vrátane motorových píl, ručných náradí a bezpečného spaľovania hromád kríkov," povedala Joan Friedlander, správkyňa distriktu pre túto oblasť.

 

Kozy, ktoré podľa USFS stáli medzi 400 až 500 dolárov (326 - 408 libier) na akr, v porovnaní s približne 1 200 až 1 500 dolárov (980 - 1 224 libier) na akr, keď sa používala manuálna práca, si vyslúžili veľkú podporu komunity. Správcovia lesa zriadili plán na monitorovanie plôch pred a po ošetrení, aby mohli overiť účinnosť kôz v priebehu času a porovnať ju s tradičnými metódami používanými v oblasti.

 

Štúdia o použití kôz v lese zistila, že zvieratá mali "významný vplyv" na zníženie pokrytia rastlín - pokles pokrytia o 87 percent a pokles výšky o 92 percent. Kôzy nemusia byť jediným spôsobom riadenia krajiny, ale používanie divokých zvierat týmto spôsobom by malo byť "súčasťou náradia, keď bojujeme proti požiarom", dodáva Launchbaugh.

Niektoré požiarne oddelenia si dokonca kupujú vlastné zvieratá. "Zjedia všetku trávu a kríky až na úroveň zeme, čo nám samozrejme pomáha pri zmiernovaní lesných požiarov v oblasti," hovorí Chris Nelson, zástupca hlavného veliteľa požiarneho oddelenia San Manuel, ktoré má vlastné stádo 300 kôz. Kozly pracujú na územiach od dvoch do piatich akr, než sú presunuté na ďalší úsek. Na konci leta požiarni úradníci skrátia všetky kríky, ktoré kozly nezjedli.

 

Živé kosačky trávy

 

Štátna požiarna agentúra CalFire udelila niekoľko grantov mestám na financovanie pokusov o pasenie kôz. "Mnohí naši príjemcovia zistili, že pasenie je účinný nástroj, najmä pri udržiavaní projektov na zníženie paliva," hovorí Kara Garrett, analytička vládnych programov v CalFire. "Kosačky na trávu, strunové kosy, motorové píly, traktory a kroječe môžu spustiť požiar v prírode, ak sa používajú v nesprávnom období a so stále nevykonanou prácou po celej Kalifornii sú kozly na pasenie bezpečnou alternatívou, ktorá pomáha udržiavať vegetáciu."

 

Hoci Puopolo by "absolútne" odporučil používanie kôz akémukoľvek inému mestu a často hovorí s komunitami po celom štáte o ich prínose, varuje, že nie vždy sú najlepším riešením. "Používanie kôz má svoju cenu, nie vždy je finančne výhodné, najmä na rovinatých otvorených plochách, kde kosačka môže pracovať omnoho rýchlejšie a za nižšiu cenu."

Kara Garrett taktiež zdôrazňuje celoročné náklady a poukazuje na to, že kozy nemôžu jednoducho stáť v stodole, kým budú potrebné v nasledujúcej sezóne.

 

"Potrebujete skúseného pastiera"

 

"Potrebujete cestovnú infraštruktúru na ich prepravu a je to zručnosť vedieť, ako spravovať zvieratá, takže potrebujete skúseného pastiera," hovorí.

 

Tiež je potrebné zohľadniť druh terénu. V Great Basin, kde Launchbaugh vykonala väčšinu svojho výskumu, je hlavným problémom dlhá tráva, a preto používajú kravy namiesto kôz, pretože kravy sú efektívnejšie pri udržiavaní trávy krátkej. Kozly nedokážu rozlíšiť medzi pôvodnými a nepôvodnými druhmi a budú jesť žiaduce, pôvodné kríky rovnako ako invazívne, nepôvodné druhy.

 

Pre tých, ktorí milujú pohľad na kozy, ako sa prehrýzajú cez kalifornijskú vegetáciu, však výhody presahujú náklady a vplyv.

"Toto je vedomé úsilie vrátiť veci späť k ich prirodzenému spôsobu bytia," hovorí Choi. "A okrem toho sú oveľa zábavnejšie."

 

 

Preklad textu bbc



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Unsplash, text: bbc
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies