Kováčik po postupe basketbalistiek na ME: Treba sa z toho tešiť

NETKY.SK • 24 November 2016, 08:46 • 2 min
Kováčik po postupe basketbalistiek na ME: Treba sa z toho tešiť

BRATISLAVA - Slovenské basketbalistky sa po piaty raz za sebou predstavia medzi kontinentálnou elitou. Účasť na ME 2017 v Česku si vybojovali na základe druhého miesta v kvalifikačnej E-skupine, ktorú zakončili s bilanciou 4-2. Obe prehry zaznamenali proti Maďarsku, ktoré vedie slovenský tréner Štefan Svitek. Stredajší výsledok 49:68 v Piešťanoch ich síce stál prvenstvo v skupine, ale ako sa neskôr ukázalo, na postup stačil.

slovakia

left justify in out

Záver duelu v Diplomat aréne mal rozpačitý koniec. Slovenky napriek prehre mali účasť na ME prakticky istú, na potvrdenie však museli počkať do skončenia večerných duelov stredajšieho programu. Aj preto v ich pozápasových hodnoteniach prevládalo sklamanie z prehry. "Vedeli sme, že to bude ťažký zápas, ale prvý polčas sme vôbec nezvládli. Útok bol hrozný a obrana takisto. Súperky si vybudovali veľký náskok, ktorý sa nám už v druhom polčase nepodarilo dohnať. Boli sme zbytočne nervózne. Škoda, mohol to byť krásny zápas aj pre divákov," vravela pivotka Anna Jurčenková. Žofiu Hruščákovú mrzel pokazený úvod. "Škoda toho začiatku. Nevedeli sme sa strelecky chytiť, dovolili sme im streliť ľahké koše a z toho si vypracovali náskok. Maďarsko je nepríjemný súper a myslím, že nás jeho hráčky predčili v doskakovaní, bojovali od začiatku do konca. Jednoducho sme ich nedokázali zlomiť," konštatovala Hruščáková.

 

Domáce po prehre mohla o prienik na ME pripraviť len neočakávaná zhoda okolností. Tréner Maroš Kováčik tak mohol rozprávať o postupe aj napriek tomu, že definitívnu istotu miestenky na šampionát získalo jeho družstvo až po skončení ďalších stredajších zápasov. V tabuľke najlepších družstiev z druhých miest napokon Slovenky obsadili štvrté miesto, postúpilo prvých šesť (plus deväť víťazov skupín a Česko automaticky ako organizátor). "Samozrejme, že sa tešíme. Keď pozeráme na výsledky mládeže v posledných rokoch, treba priznať, že nejdeme míľovými krokmi dopredu, skôr opačne. Aj preto si treba veľmi vážiť každú šancu, keď môžeme hrať na európskom šampionáte, lebo v blízkej budúcnosti to nemusí byť pravidlo," zdôraznil Kováčik. Postup si podľa neho družstvo zaslúžilo. "Bol by som veľmi smutný, keby sa celé hodnotenie kvalifikácie hodnotí podľa jedného nevydareného polčasu. Lebo aj najväčší kritik musí povedať, že okrem prvého polčasu domáceho duelu s Maďarskom sme odohrali všetky zápasy kvalitne a určite sme si zaslúžili postúpiť."

 

V porovnaní s úvodom kvalifikácie chýbali družstvu v záverečných dueloch pre rôzne dôvody viaceré hráčky (Žirková, M. Páleníková, Bálintová). Zdĺhavý cyklus eliminačných bojov sa Kováčikovi príliš nepáčil. "Už dávnejšie som deklaroval, že nie som veľký fanúšik tohto typu kvalifikácie. Najmä z toho dôvodu, že sa stráca akýsi príspevok trénera k tímu. Skôr je to o manažovaní a koučingu," vravel kormidelník SR a dodal: "Nemôžete od hráčiek, ktoré sú niekde inde v kluboch, očakávať, že pochopia váš systém veľmi rýchlo. To nie je výhovorka, samozrejme, každý tím má rovnaké možnosti. Ale nie je to jednoduché, aj my sme v každom tom cykle mali iný tím. A hlavne na citlivých postoch, či je to podkošový priestor alebo post najdôležitejší pre družstvo - na rozohrávke. Každopádne z toho, že Slovensko postúpilo na majstrovstvá Európy, sa treba veľmi tešiť."

 

Okrem Slovenska a Česka, ktoré bude organizátor podujatia, sa na finálovom turnaji ME 2017 predstavia aj Bielorusko, Belgicko, Čierna Hora, Francúzsko, Grécko, Maďarsko, Taliansko, Lotyšsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko, Španielsko, Turecko a Ukrajina. Žreb základných skupín sa uskutoční 9. decembra v Prahe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies