Korupcia ročne odčerpá zo svetovej ekonomiky do 2 bil. USD

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 10:59 • 2 min
Korupcia ročne odčerpá zo svetovej ekonomiky do 2 bil. USD

WASHINGTON - Korupcia vo verejnom sektore ročne zo svetovej ekonomiky odčerpáva od 1,5 do 2 bil. USD vo forme podplácania a nákladov, ktoré plynú zo spomaleného hospodárskeho rastu, straty daňových príjmov a pretrvávajúcej chudoby.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Medzinárodný menový fond (MMF). Zamedzenie korupcii je podľa MMF kriticky dôležité pre dosiahnutie makroekonomickej stability, čo je jedným z hlavných mandátov fondu. Podľa MMF si boj s korupciou vyžaduje transparentnosť, jasný právny rámec, jasnú hrozba dôsledkov a jasné smerovanie za deregulovaním ekonomík.


"Kým priame ekonomické náklady korupcie sú dobre známe, nepriame náklady by mohli byť ešte podstatnejšie a viac oslabujúce,“ uviedla šéfka MMF Christine Lagardeová. "Korupcia má širšie škodlivé účinky na spoločnosť. Podrýva dôveru vo vládu a narúša etické štandardy obyvateľov,“ dodala.


Na základe výskumu Svetovej banky z roku 2005 dokument MMF predpokladá, že na korupciu sa ročne vynakladajú 2 % svetového hrubého domáceho produktu. Nepriame náklady sú však vyššie, keďže korupcia znižuje vládne príjmy. Motivuje totiž subjekty k daňovým únikom, menej peňazí tak zostáva na verejné investície do infraštruktúry, vzdelávania a zdravotnej starostlivosti.


Objavujú sa aj názory, že korupcia je jednoducho mazivom kolies obchodu, pričom často odkláňa investície z krajín, v ktorých je bežná. Taktiež zvyšuje náklady na požičiavanie si. MMF nemenuje konkrétne krajiny, hovorí však, že závislosť na neobnoviteľných zdrojoch často podporuje korupciu a vznik konfliktov o ich kontrolu.

(1 EUR = 1,1409 USD)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies