Korčok: Všetky členské krajiny súhlasili s CETA, Valónsko nie je členským štátom

NETKY.SK • 25 Október 2016, 15:59 • 2 min
Korčok: Všetky členské krajiny súhlasili s CETA, Valónsko nie je členským štátom

BRATISLAVA - To, že sú problémy okolo dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA) v tejto chvíli v žiadnom prípade nie je fiaskom slovenského predsedníctva.

slovakia

left justify in out

Naopak, je len vďaka slovenskému predsedníctvu, že dokázalo minulý týždeň dosiahnuť dohodu všetkých štátov, ktoré súhlasili s textom. Povedal to v pondelok (24. 10.) štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR a splnomocnenec vlády pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ Ivan Korčok.

 

"Slovenské predsedníctvo urobilo presne to, čo je v jeho kompetencii. Do poslednej minúty vytváralo podmienky, pracovalo veľmi tvrdo na čele s ministrom Žigom na tom, aby všetky členské štáty odsúhlasili text. Inými slovami všetky členské štáty, Valónsko nie je členským štátom, Valónsko je regionálnym parlamentom, jedným z piatich v Belgicku, vrátane belgickej vlády, všetci súhlasili s textom," konštatoval Korčok.

 

Slovenská republika podľa neho ako predsednícka krajina odovzdala text na tú úroveň, ktorá má zabezpečiť podpis s Kanadou. Slovenské predsedníctvo je podľa jeho slov hrdé na to, že dokázalo 28 členských štátov dostať do polohy súhlasu. "Áno, potom nastupujú vnútorné ratifikačné procedúry v jednotlivých členských štátoch. V prípade Belgicka musí byť vyslovený súhlas všetkých regionálnych parlamentov a vlád. Na čo slovenské predsedníctvo nemá absolútne žiadny dosah," zdôraznil štátny tajomník.

 

Dohodu považuje za dobrú, strategicky dôležitú a významnú, keďže má zabezpečiť globálny vplyv okrem iného EÚ nielen v otázkach obchodu, ale vôbec v medzinárodných vzťahoch. Ak dohoda neprejde, Korčok si myslí, že by sa EÚ mala zamyslieť nad tým, či môže naplniť ambície byť globálnym hráčom vo svete.

 

Belgicko v pondelok (24. 10.) oznámilo, že pre nesúhlasný postoj frankofónneho regiónu Valónsko nemôže podporiť obchodnú dohodu CETA, ktorá si na úrovni EÚ vyžaduje jednomyseľnosť všetkých 28 členských krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies