Konflikt na Ukrajine: Rusi zablokovali Krym a blokujú vstupy na polostrov!

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 20:00 • 2 min
Konflikt na Ukrajine: Rusi zablokovali Krym a blokujú vstupy na polostrov!

KYJEV - Moskva naďalej popiera, ako je známe, akúkoľvek vojenskú prítomnosť na Ukrajine, vrátane Krymu, ponad rámec dvojstrannej dohody o umiestnení základne ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

20:26 - Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovať podozrenie z únosu jedného z aktivistov a koordinátorov krymského Majdanu, ako aj fyzické útoky tzv. krymskej domobrany na novinárov. Informovali o tom ukrajinské agentúry Ukrinform a UNIAN. Andrij Ščekun bol jedným z organizátorov dnešného mítingu odporcov referenda o štatúte Krymu, ktorý sa v Simferopole mal konať dnes napoludnie. Ščekuna však dnes ráno v Simferopole zatkla tamojšia polícia, ktorá ho previezla na výsluch na policajnú stanicu. Odtiaľ ho na neznáme miesto údajne odviezli predstavitelia hnutia Ruská jednota.  Prokuratúra začala dnes vyšetrovať aj prípady útokov na novinárov, ku ktorým na Kryme došlo za posledných 24 hodín. Pri fyzických útokoch predstaviteľov domobrany utrpeli zranenia najmenej piati novinári, informovala agentúra UNIAN.


18:43 - Ruské jednotky dnes na Kryme obsadili letisko na základni ukrajinských ozbrojených síl v Novofedorivke a Džankoji. Hovorca tlačového odboru ukrajinských ozbrojených síl na Kryme Vladislav Selezňov pre agentúru UNIAN spresnil, že letisko v Novofedorivke na západe Krymského polostrova obsadilo asi 80 vojakov, ktorí zaujali palebné postavenia pozdĺž letiskových dráh a rozmiestnili tam aj guľomety. Podporu im poskytuje aj 40-50 ľudí v civile. Do areálu letiska sa ruskí ozbrojenci dostali "z tyla" po tom, ako im ukrajinský veliteľ objektu odmietol povoliť vstup. V čase útoku nad letiskom lietali dva ruské vojenské vrtuľníky, dodala agentúra UNIAN. Podľa agentúry Ukrinform sa dnes neznámi ozbrojenci v uniformách bez rozlišovacích znakov zmocnili aj letiska na ukrajinskej základni Džankoj na severe Krymského polostrova. Ruskí ozbrojenci získali kontrolu nad hliadkovacím stanovišťom, ako aj ďalšími piatimi vojenskými objektami v areáli.


18:14 - Proruskí demonštranti dnes vo východoukrajinskom meste Luhansk zaútočili na sídlo oblastnej samosprávy a zosadili miestneho, prozápadne orientovaného guvernéra Michajla Bolotskych, ktorého kyjevská vláda do funkcie vymenovala len minulý týždeň. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa agentúry Ukrinform sa Bolotskych vzdal pod tlakom davu. Tisíce ľudí vyšli do ulíc aj východoukrajinskom Donecku a domáhali sa vypísania referenda o pripojení mesta k Ruskej federácii.


17:51 - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho minister zahraničných vecí Sergej Lavrov budú spolu rokovať o vzniku kontaktnej skupiny na začatie priamych rokovaní s Ukrajinou, potvrdil dnes v Londýne britský vládny zdroj.


17:41 - Americký Biely dom dnes oznámil, že prezident Barack Obama sa stretne s úradujúcim ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom v Bielom dome v stredu 12. marca, iba niekoľko dní pred referendom o odtrhnutí Krymu, aby prejavil podporu ukrajinskej zvrchovanosti. Informovala o tom agentúra Reuters.


16:59 - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a turecký premiér Recep Tayyip Erdogan sa v dnešnom telefonickom rozhovore zhodli, že zvrchovanosť, územnú celistvosť a politickú jednotu Ukrajiny treba chrániť za každú cenu. Rovnaký názor majú aj na to, že treba eliminovať riziko konfrontácie na Kryme. Referendum o štatúte Krymu, ktoré tamojšie vedenie vypísalo na 16. marca, zhodne označili za "mimoriadne pochybné" a "protizákonné," uvádza sa to vo tlačovom vyhlásení vydaného úradom kancelárky. 


16:31 - Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij dnes pred ľuďmi zhromaždenými v centre Kyjeva vyhlásil, že Rusko sa spolupodieľalo na policajnom násilí  proti demonštrantom, ktorí protestovali proti vláde medzičasom zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča. Chodorkovskij, ktorý je jedným z najväčších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, odmietol aj tvrdenia Moskvy, že demonštranti v Kyjeve sú násilníckymi "neofašistami". "Ruská propaganda klame, ako vždy. Nie sú tu žiadni fašisti ani nacisti," vyhlásil Chodorkovskij. Donedávna najznámejší ruský väzeň dodal, že sila proti demonštrantom bola použitá "po dohode s ruskými úradmi". 


img


16:11 - Nové ukrajinské vedenie dnes zablokovalo účty Autonómnej republiky Krym (ARK). Podľa agentúry Interfax o tom informoval podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev. Obyvateľstvo Krymu Temirgalijev ubezpečil, že táto situácia nijako neovplyvní výplatu miezd štátnym zamestnancom a dôchodkov. Dodal, že vedenie ARK situáciu operatívne rieši otváraním účtov v ruských bankách.  "Situáciu máme pod kontrolou," ubezpečil Temirgalijev. Dodal, že nedošlo "k nijakej katastrofe". Krym podľa neho môže "autonómne žiť aj v takejto situácii".Temirgalijev spresnil, že ak sa obyvatelia polostrova v budúcotýždňovom referende vyslovia za vystúpenie z Ukrajiny a rozhodnú o pripojení Krymu k subjektom Ruskej federácie, polostrov aj tak zavedie ako menu rubeľ. Podľa ukrajinských médií krymské proruské vedenie prijalo voči kyjevskej vláde odvetné opatrenia, keď zablokovalo služobné účty príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. V utorok im na ne mali poukázať mzdu, informovala agentúra UNIAN s odvolaním sa na denník Ukrajinská pravda. "Vojna" sa vedie aj v mediálnej oblasti: ako dnes informovala agentúra Ukrinform, na Kryme k dnešnému dňu vysiela už len jeden ukrajinský televízny kanál. Všetky ostatné bez vysvetlenia úrady odpojili. 


15:13 - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že kroky proruskej krymskej vlády, ktorá vypísala na budúcu nedeľu referendum o pripojení polostrova k Rusku, sú v súlade s medzinárodným právom a ich cieľom je chrániť legitímne záujmy obyvateľov Krymu. Putin sa v tomto zmysle vyjadril v telefonických rozhovoroch, ktoré dnes absolvoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Davidom Cameronom. V rozhovore podľa Kremľa obrátil ich pozornosť na absenciu akýkoľvek krokov zo strany nového ukrajinského vedenia, ktoré by viedli k nastoleniu poriadku v Kyjeve a mnohých regiónoch so silným zastúpením ultranacionalistických a radikálnych síl"


img

14:53 - Bezpečnostní experti viacerých členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) disponujú dôkazmi o prítomnosti najmenej 2000 ruských vojakov na polostrove Krym. Ide o príslušníkov ozbrojených síl, ktorých tam zo základní prepravili leteckou cestou. Informáciu priniesol dnes nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel. Podľa rovnakého zdroja sa na polostrove nachádza v súčasnosti okolo 20.000 príslušníkov ruských ozbrojených síl a ďalší, pripravení na nasadenie, sú umiestnení v jeho okolí.


14:23 - Minister obrany Ihor Teňuch tvrdí, že médiami zaznamenané presuny vojakov a bojovej techniky sú súčasťou cvičenia. Ide o presuny z jednej základne na druhú, dodal Teňuch. Jednotky "vykonávajú obvyklú činnosť, tak ako vždy," spresnil minister. Ukrajinská agentúra UNIAN v sobotu informovala, že kolóna ukrajinskej vojenskej techniky pozostávajúca z niekoľkých desiatok nákladných áut a obrnených transportérov opustila Ľvov. Bojovú techniku neskôr naložili na plošinové vagóny, spresnila UNIAN.

14:12 - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes v Kyjeve vyhlásil, že Ukrajina sa nevzdá ani "jediného centimetra" svojho územia. Vyhlásil to v prejave, ktorý predniesol dnes v Kyjeve v rámci osláv 200. výročia narodenia ukrajinského básnika, národného hrdinu a barda Tarasa Ševčenka. 

"Je to naša zem. Naši otcovia a starí otcovia za ňu preliali krv. My sa nevzdáme jediného centimetra ukrajinskej zeme. Nech si to Rusko a jeho prezident uvedomia," vyhlásil Jaceňuk. 
V Simferopole, ktorý je metropolou Krymu, sa dnes v Leninovom parku zišlo asi 4000 ľudí, aby podporili spojenie polostrova s Ruskom. Prítomným sa prihovoril predseda proruského parlamentu Vladimir Konstantinov, ktorý na súhlasné pokriky davu, keď sa pýtal, či sa zúčastnia na budúcotýždňovom referende o štatúte polostrova, reagoval: "Rusi sú naši bratia. Vraciame sa domov, do vlasti".

13:52 - Ruských vojakov, ktorí sa dnes zmocnili stanovišťa ukrajinskej pohraničnej stráže v mestečku Čornomorske na západnom Kryme, vystriedali muži kaukazského výzoru, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú službu. Muži sú v civile, ale ozbrojení. Vo vnútri objektu zostáva zablokovaných 15 príslušníkov tamojšej posádky, s ktorými ich velenie nemá spojenie.

13:30 - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes oznámil, že budúci týždeň navštívi Spojené štáty s cieľom rokovať o súčasnej patovej situácii, do ktorej sa dostali Ukrajina a Rusko ohľadne juhoukrajinského regiónu Krym. "Pôjdem do Spojených štátov, kde budem mať stretnutia na najvyššej úrovni o riešení situácie, ktorá nastala v našich bilaterálnych a multilaterálnych vzťahoch," povedal Jaceňuk na začiatku zasadania vlády v ukrajinskej metropole Kyjev. 
  

11:10 - Ruské sily sa dnes zmocnili stanovišťa ukrajinskej pohraničnej stráže v mestečku Černomorskoje (v ukrajinčine Čornomorske) na západnom Kryme, pričom vnútri objektu zostalo zablokovaných približne 30 príslušníkov tamojšej posádky. Agentúru Reuters o tom telefonicky informoval hovorca pohraničnej stráže. Vojenská základňa v Černomorskom na západnom okraji Krymského polostrova bola obsadená bez krvipreliatia okolo šiestej hodiny ráno miestneho času (05.00 h SEČ). Hovorca, Oleh Sloboďan, uviedol, že ruské sily majú teraz na Kryme pod kontrolou 11 pohraničných stanovíšť. Obsadzovanie juhoukrajinského regiónu Krym ruskými ozbrojenými zložkami, ktoré sa začalo pred 11 dňami, prebieha bez krviprelievania, poznamenáva Reuters. Ukrajinskí vojaci zostali uviaznutí na mnohých základniach, avšak o ozbrojený odpor sa zatiaľ nepokúsili.


09:50 - Novinári čelia ďalším útokom. Včera zaznamenali jeden z takýchto útokov ruských ozbrojencov na novinárov 

 

09:35 - Bývalý britský premiér Tonym Blair hovoril so Zemanom o Ukrajine. Podľa Zemanovcho hovorcu Jiřího Ovčáčka sa obaja v rámci takmer hodinovej diskusie o situácii v Európskej únii i aktuálnej kríze na Ukrajine zhodli na "potrebe silného vedenia" únie. Jedine to totiž podľa nich môže "zaručiť úspešnosť integračného procesu". Ovčáček zároveň dodal, že dvojica dosiahla súlad aj vo veci "podpory procesu slobodných volieb na Ukrajine a to v čo najkratšom čase". Spojená s tým by podľa oboch mala byť "federalizácia a decentralizácia" Ukrajiny. 


05:20 - Chodorkovskij pricestoval do Kyjeva, aby pomohol odvrátiť konflikt. Bývalý ruský ropný magnát a donedávna aj jeden z najznámejších ruských väzňov Michail Chodorkovskij pricestoval v sobotu do Kyjeva. Informoval o tom prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter. Po prílete do Kyjeva sa Chodorkovskij odobral na Námestie nezávislosti, kde sa stretol s ukrajinským politikom Jurijom Lucenkom.


01:52 - Predseda proruského krymského parlamentu Vladimir Konstantinov v sobotu vyhlásil, že prechod Krymu spod ukrajinskej jurisdikcie pod ruskú bude trvať asi mesiac. Prechodný proces označil za zložitý, ale podľa agentúra ITAR-TASS súčasne vyjadril nádej, že "do konca marca to všetko stihneme". "Koncom marca sa Krymčania ocitnú v rodnej krajine," dodal.  Konstantinov poprel dohady, že na príprave referenda o štatúte Krymu, ktoré tamojší parlament vypísal na 16. marca, sa zúčastňuje aj Rusko. "My sme ruskú stranu postavili pred hotový fakt. Oni nečakali, že to spravíme, zaskočilo ich to," uviedol Konstantinov po návrate z Moskvy. 

 

23:01 - Ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform i webové stránky ďalších štátnych inštitúcií sa v uplynulých dňoch, po vypuknutí krízy na Krymskom polostrove, stali terčom opakovaných počítačových útokov, informoval dnes v Kyjeve tajomník ukrajinskej Národnej rady bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Parubij. 


22:47 - Kolóna ukrajinskej vojenskej techniky pozostávajúca z niekoľkých desiatok nákladných áut a obrnených transportérov opustila dnes popoludní Ľvov. Informovala o tom agentúra UNIAN. Podľa veliteľa tlačového centra ministerstva obrany pre západ Ukrajiny plukovníka Oleksandra Poroňuka ide o "nácvik". Bližšie detaily odmietol uviesť s tým, že ide o vojenské tajomstvo.


20:58 - Americký minister zahraničných vecí John Kerry svojho ruského partnera Sergeja Lavrova upozornil, že akýkoľvek krok Ruska smerom k anexii Krymského polostrova "zavrie dvere diplomacii". Okrem toho na Rusko naliehal, aby voči Ukrajine prejavilo "maximálnu zdržanlivosť". Informoval o tom dnes nemenovaný zdroj na MZV USA. "(Kerry) dal jasne najavo, že pokračujúca vojenská eskalácia a provokácie na Kryme alebo kdekoľvek inde na Ukrajine, spolu s krokmi (smerujúcimi) k anexii Krymu k Rusku, by mohli uzavrieť akýkoľvek priestor na diplomaciu," uviedol podľa agentúry Reuters americký diplomatický zdroj, podľa ktorého Kerry Rusko vyzval na maximálnu zdržanlivosť.


20:23 - Americký prezident barack Obama dnes zopakoval neochvejnú oddanosť USA ich záväzkom vyplývajúcim z členstva v NATO, informoval washingtonský Biely dom. Prvý raz od výsadku ruských vojakov na Kryme telefonicky rokoval aj s novým talianskym premiérom Matteom Renzim. V noci nadnes o situácii na Ukrajine rokoval s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. 

 

19:31 - Sankcie Európskej únie voči Rusku v súvislosti s aktuálnym dianím na Ukrajine nevyvolávajú v Nemecku len pozitívne reakcie. Aj predseda Európskeho parlamentu, kandidát európskych socialistov a sociálnych demokratov na post budúceho predsedu Európskej komisie Martin Schulz sa pre týždenník Wirtschaftswoche vyjadril, že sebavedomého Vladimira Putina nemožno prinútiť sankciami, aby zasadol za rokovací stôl. Podľa politika Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) by Európska únia mala namiesto toho zabezpečiť dialóg konfliktných strán.


19:23- Patrolujúce ľahké lietadlo ukrajinskej pohraničnej stráže typu Diamond sa včera podvečer stalo v oblasti hraničiacej s územím Autonómnej republiky Krym, vo výške asi 1000 metrov, terčom streľby neidentifikovaných extrémistov z automatickej zbrane.
Trojčlenná posádka neozbrojeného stroja reagovala v okolí Armianska na streľbu od Krymu prudkou zmenou smeru letu. K zraneniam nedošlo.

 

18:39 - Tisíce ľudí, väčšinou žien, dnes pozdĺž viacerých ciest na Krymskom polostrove a Chersonskej oblasti demonštrovali za mier a žiadali nedopustiť, aby na juhu Ukrajiny došlo k vojenským operáciám. Ako informovala agentúra UNIAN, ženy mali v rukách plagáty s nápismi "Nie vojne", "Mier Krymu", či "Sme za jednotnú Ukrajinu". Mnohé z účastníčok doviedli so sebou aj deti. Účastníci akcie, na ktorej sa zúčastnilo asi 15.000 ľudí rôznych národností, žiadali odsun ruských vojsk z Krymu a vyzvali na bojkot referenda o štatúte Krymského polostrova, ktoré súčasné proruské vedenie vypísalo na 16. marca.

 

17:15 - Vplyvný šéf ruskej diplomacie v sobotu zároveň odmietol akceptovať dočasnú ukrajinskú vládu. Tá totiž podľa neho závisí od krajných pravičiarov. Vďaka sa nim a ich ozbrojenému protištátnemu prevratu sa podľa Lavrova dostala nová vláda k moci a preto nie je nezávislá. Najvyšší ruský diplomat taktiež vyzval kritikov na ukončenie demonizácie Ruska a žiada o prístup k nemu ako k partnerovi. Ako dodal, "bez pokusov o vykreslenie Ruska ako jednej zo strán konfliktu" na Ukrajine, cituje ho portál ruskej tlačovej agentúra RIA Novosti.


13:55 - Ukrajinci žijúci v britskej metropole Londýn budú v sobotu protestovať proti ruskému oligarchovi a vlastníkovi futbalového klubu Chelsea Romanovi Abramovičovi. Odmietajú totiž jeho podporu ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s aktuálnou politickou krízou na Ukrajine. Podľa ukrajinskej komunity EuroMaidan London chcú prítomní vyzvať britskú vládu na podporu sankcií proti Rusku a ruským oligarchom, ktorí žijú v Londýne a podporujú Putina. Podľa nich je totiž jasné, že ruský líder nemá záujem o diplomatické riešenie konfliktu na autonómnom regióne Krym.

Abramovič, jeden z najbohatších ľudí na svete, je dlhodobo úzkym spojencom a poradcom Putina. Údajne ho mal niekdajšiemu prezidentovi Ruska Borisovi Jeľcinovi ako prvý odporučiť za jeho nástupcu.

 

12:23 - Podľa slov nástupcu Václava Klausa by EÚ mala opatrne narábať s ponukou niekoľkomiliardovej pomoci určenej pre postsovietsku krajinu. Zeman sa totiž nazdáva, že peniaze by teraz skončili v "čiernych dierach a vreckách tamojších oligarchov". Vyzval preto na tvrdé a jasne stanovené podmienky. Expremiér zároveň situáciu na ukrajinskom autonómnom regióne Krym prirovnal k bývalej srbskej provincii Kosovo, ktorého vyhlásenie nezávislosti spred šiestich rokov výrazne pobúrilo Rusov. Zeman zopakoval, že bol proti tomu, aby Praha uznala jeho jednostranne vyhlásenú samostatnosť.


"Existuje tu historický precedens odtrhnutia časti suverénneho štátu navzdory Bezpečnostnej rade OSN. Ten precedens sa volá Kosovo. Verejne som vystupoval proti odtrhnutiu Kosova, kritizoval som, že ČR uznala jeho nezávislosť.. Bolo by pokrytecké tvrdiť, že nezávislosť Kosova je v poriadku a nezávislosť Krymu je nemožná. Musíme každému merať rovnakým metrom," citoval portál ČT24 Klausovho nástupcu. Samotný exprezident konanie Západu na Ukrajine taktiež tvrdo skritizoval a konanie ruského prezidenta Vladimira Putina označil za "pochopiteľné a úplne racionálne".

 

Koncom februára ukrajinský parlament odvolal proruského prezidenta Viktora Janukovyča, čo viedlo k zhoršeniu vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou. Napätie eskalovalo vojenskou okupáciou Krymu. Krymská vláda vo štvrtok oznámila, že obyvatelia proruského regiónu 16. marca v referende rozhodnú o tom, či polostrov ostane súčasťou Ukrajiny, alebo sa pripojí k Rusku. Parlament autonómnej republiky zároveň požiadal Putina, aby sa oblasť mohla pripojiť k Ruskej federácii. Tá však popiera, že vojaci kontrolujúci vojenské a administratívne budovy na proruskom polostrove sú príslušníkmi jej armády.

 

12:15 - Ruská vláda v piatok vyhlásila, že Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) praktizuje dvojaký meter v prístupe k súčasnej politickej kríze na Ukrajine. Podľa ministerstva zahraničných vecí "niektorí členovia organizácie a výkonné orgány konajú v rámci najhoršej tradície". Podľa Moskvy "chabo maskované snahy prehliadať zločiny spáchané v Kyjeve a na západnej Ukrajine sú spojené s húževnatými snahami prísne monitorovať činnosť legitímnych úradov na Kryme". Rusi preto tvrdia, že "v záujme účinného pôsobenia pozorovateľov OBSE na Ukrajine je potrebné najprv odsúdiť akty násilia zo strany takzvaných aktivistov majdanu". Vláda v Moskve zároveň chce, aby OBSE uznala udalosti v Kyjeve za protištátny prevrat a začala pracovať na uzmierení medzi politickými silami na Ukrajine v súlade s dohodou z 21. februára o zostavení koaličnej vlády, cituje vyhlásenie rezortu diplomacie portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.


OBSE vyslala na Ukrajinu vlastných pozorovateľov ešte v stredu. Cieľom je kontrola situácie na vojenských základniach na Krymskom polostrove, ktoré podľa viacerých informácií obkľúčila ruská armáda. Moskva však vytrvalo odmieta, že na Krym poslala vlastné ozbrojené sily. Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) chcú tieto tvrdenia overiť priamo na mieste, ani v piatok sa im však nepodarilo prekročiť hranice Krymskej autonómnej republiky. Podľa ich oficiálneho stanoviska im v tom bránia neidentifikovaní ozbrojenci.


11:59 Ukrajina sa Krymu nevzdá a urobí všetko, čo bude v jej moci, aby vyriešila krízu na Krymskom polostrove pokojnou cestou, povedal dnes úradujúci ukrajinský minister zahraničných vecí. Andrij Deščycia súčasne vyzval Rusko, aby urobilo viac pre to, že zahraniční pozorovatelia budú vpustení na Krym a opätovne navrhol vytvorenie medzinárodnej kontaktnej skupiny, ktorá by sa zaoberala krízou v regióne, kontrolovanom v súčasnosti ruskými silami.

      

"Krym je a zostane ukrajinským územím, my sa Krymu nevzdáme v prospech nikoho," vyhlásil Deščycia na tlačovej konferencii v Kyjeve.
      

V súvislosti s obeťami počas protestov proti bývalému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi uviedol, že sa terajší predstavitelia Ukrajiny pokúšajú vyriešiť túto záležitosť diplomatickou cestou 

 

- "už sme mali priveľa obetí", citovala ho agentúra Reuters. Minister zopakoval, že Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom a povedal, že by mala byť zriadená kontaktná skupina, ktorá by pri rozhovoroch pomáhala, hoci ide "iba o malý krok vpred". 

 

"Chceme si udržať dobré vzťahy s ruským ľuďom, pretože je nám jasné, že budeme spolu žiť aj v budúcnosti... Dúfam, že zdravý rozum a viera v budúcnosť prevážia."
      

A vyzval Rusko, aby využilo svoj vplyv a zabezpečilo vpustenie zahraničných pozorovateľov na Krym. Vojenskí pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých na Krym pozvala ukrajinská vláda, totiž cez cestné zátarasy na Krym neprešli a museli sa vrátiť.

 

11:21 - Lavrov: Rusko nie je priamym účastníkom krymského konfliktu

Moskva 8. marca (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes povedal, že Moskva je pripravená na dialóg o kríze na Ukrajine so svojimi zahraničnými partnermi, dodal však, Rusko by nemalo byť zobrazované ako priamy účastník tohto konfliktu.
      

"Sme pripravení na dialóg so zahraničnými partnermi, aby sme pomohli ukrajinským stranám prekonať krízu... Avšak neprijmeme pokus prezentovať Rusko ako stranu konfliktu," citovala Lavrova agentúra DPA.
      

Podľa šéfa ruskej diplomacie by sa ukrajinská vláda mala držať dohody z 21. februára, ktorú podpísal zosadený prezident Viktor Janukovyč a lídri vtedy ešte opozičných politických strán. Naznačil tým, že Moskva nezmenila svoj postoj v ukrajinskej kríze. Dohoda predpokladala vytvorenie vlády národnej jednoty a vyšetrenie smrtí demonštrantov v Kyjeve.
      

"Tento dokument nie je dodržiavaný z hľadiska záväzkov, ktoré prijali títo ľudia," vyhlásil dnes Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve. Vládu v Kyjeve obvinil, že prijíma príkazy od ľudí, ktorých označil za extrémistov.
      

"Dočasná vláda... nie je nezávislá. Je, bohužiaľ, závislá na radikálnych nacionalistoch, ktorí uskutočnili ozbrojený prevrat," citovala Lavrova agentúra Reuters.

 


11:01 - ZPH 2014: Ukrajinci chcú športovať v mieri, inak sa zbalia. Viac sa dozviete TU!


08:57 - Americký prezident Barack Obama sa v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelovou zhodol na potrebe stiahnutia ruských vojsk z ukrajinského Krymu. 

      

Obaja štátnici tiež zdôraznili, že na poloostov musia byť vpustení medzinárodní pozorovatelia a členovia misie monitorujúcej dodržiavanie ľudských práv, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. 
      

Podľa Obamu a Merkelovej by Moskva mala čo najskôr súhlasiť s vytvorením kontaktnej skupiny, ktorý by sprostredkovala priamy dialóg medzi Ruskom a Ukrajinou. 
      

Diplomatické riešenie ukrajinskej krízy dnes podporil aj šéf čínskej diplomacie Wang I, podľa ktorého je potrebné zachovať pokoj a zdržanlivosť a zasadnúť k rokovaciemu stolu. 


8:53 - Dve tretiny oslovených Čechov považujú prítomnosť ruských síl na ukrajinskom polostrove Krym za vojenskú okupáciu. Vyplýva to z dnes zverejneného exkluzívneho prieskumu agentúry STEM/MARK pre Českú televíziu.
      

Devätnásť percent respondentov sa o udalosti na Kryme nezaujíma, zvyšných 15 percent, medzi ktorými prevažujú ľavicoví voliči, hlavne stúpenci KSČM, označuje ruskú vojenskú prítomnosť za akt na ochranu Rusov žijúcich v tejto časti Ukrajiny. Prieskum verejnej mienky sa uskutočnil 5. a 6. marca na vzorke viac ako 1000 občanov ČR.

      

Takmer polovica z nich (46 percent) kroky Moskvy porovnáva k niekdajšej invázií armád piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy do niekdajšieho Československa v auguste 1968, desať percent k okupácii Sudet v roku 1938 a ďalších šesť percent k obsadeniu Južného Osetska.
      

Až dve tretiny opýtaných sa nedomnievajú, že by ruské kroky boli vyprovokované.
      

Reakciu vlády ČR považuje polovica respondentov za primeranú, 17 percent za vystrašenú a 19 percent za prehnanú.


08:41 - Americkí senátori požadujú za Ukrajinu sankcie voči Rusku aj vo futbale. Viac si prečítajte TU!


08:10 - Pentagón odhaduje, že na ukrajinskom Kryme môže byť v súčasnosti až 20.000 ruských vojakov, oznámila agentúra Reuters. 
      

Hovorca Pentagónu John Kirby označil číslo 20.000 za dobrý odhad, ale zdôraznil, že Spojené štáty nemajú ohľadne počtu ruských vojakov na Kryme presné informácie. "Je to len odhad. Ako som povedal, nemáme úplne jasno, čo sa týka počtov," povedal Kirby na piatkovej tlačovej konferencii. 
      

Poradca náčelníka ukrajinskej pohraničnej služby Serhij Astachov predtým odhadol, že sa na území Krymského polostrova momentálne nachádza okolo 30.000 ruských vojakov. Podľa Astachova tento odhad zahŕňa vojakov, ktorí sa na Krym presunuli minulý týždeň, ako aj 11.000 príslušníkov ruskej Čiernomorskej flotily, ktorí pôsobili na základni v Sevastopole už pred vypuknutím krízy na Ukrajine.
      

Rusko naďalej tvrdí, že na Kryme má len jednotky, ktoré sú trvale dislokované v Sevastopole. O rusky hovoriacich ozbrojencoch, ktorí sa po Kryme presúvajú v maskovacích uniformách bez rozpoznávacích znakov a v autách s ruskými vojenskými ŠPZ, hovorí, že ide o miestnu domobranu.
      

Ukrajina však trvá na tom, že sa na jej území nachádzajú ruskí vojaci nad rámec počtu stanoveného medzištátnou zmluvou medzi Ruskom a Ukrajinou.


 

07:03 - Vojaci bez onačenia prenikli dnes na veliteľské stanovište taktickej skupiny ukrajinskej protivzdušnej obrany na Kryme, informovala agentúra UNIAN. Stanovište taktickej skupiny "Krym" sa nachádza v Sevastopole. Veliteľa skupiny generálmajora Olega Strucinského údajne zamkli v budove, podľa iných zdrojov sa snaží s ozbrojencami vyjednávať.
      

Podľa nemenovaného príslušníka taktickej skupiny dorazil dnes poobede k stanovišťu ruský major s návrhom na spoločnú kontrolu nad jednotkou. Spolu sním prišlo k zátarasám nákladné auto s ozbrojenými mužmi.
      

Podľa internetového vydania denníka Ukrajinska pravda sa dnes večer pri Sevastopole vylodilo z plavidla ruskej Čiernomorskej flotily 15 nákladných áut typu Kamaz s príslušníkmi ruských ozbrojených síl. Z lode vyšlo na pevninu aj niekoľko štábnych vozidiel, ktoré smerovali do centra mesta.


21:39 - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes varoval Spojené štáty pred "unáhlenými a neuváženými" krokmi ohľadom krízovej situácie na Ukrajine, ktoré by mohli poškodiť rusko-americké vzťahy. V telefonickom rozhovore iniciovanom americkou stranou šéf ruskej diplomacie svojmu rezortnému partnerovi Johnovi Kerrymu ďalej povedal, že akékoľvek sankcie uvalené na Moskvu "nevyhnutne zasiahnu USA ako bumerang", píše agentúra RIA Novosti.


20:30 - Okresný správny súd v Kyjeve dnes na podnet tamojšej generálnej prokuratúry označil za nezákonné rozhodnutia poslancov parlamentu Autonómnej republiky Krym (ARK) v Simferopole i zastupiteľstva v Sevastopole, meste s osobitým štatútom, ktorých cieľom je realizácia referenda o pripojení sa spomínaných území k Ruskej federácii.


20:05 -  Líder ukrajinského krajne pravicového hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš v piatok oznámil kandidatúru za prezidenta v májových voľbách. Predseda kyjevskej pobočky hnutia Andrij Tarasenko zároveň v tejto súvislosti dodal, že hnutie zmení svoj názov a stane sa politickou stranou. 


19:54 - Podnikateľa Pavla Gubareva, samozvaného gubernátora Doneckej oblasti a jedného z lídrov tamojších proruských aktivistov, odsúdili dnes Kyjeve na dva mesiace väzenia. Informovali o tom ukrajinské médiá.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies