Konferencia Spolu tvoríme kraj sa venovala občianskej spoločnosti

NETKY.SK • 24 Október 2023, 10:45 • 2 min
Konferencia Spolu tvoríme kraj sa venovala občianskej spoločnosti

PIEŠŤANY - Príklady dobrej praxe, podmienky pôsobenia, úspechy a výzvy boli témou druhého ročníka konferencie o občianskej spoločnosti Spolu tvoríme kraj. Zástupcovia občianskej spoločnosti a predstavitelia regionálnej samosprávy Trnavského kraja sa na nej stretli v Piešťanoch v priestoroch kultúrno-vzdelávacieho centra Elektrárňa v pondelok (23. 10.). Informoval o tom komunikačný odbor Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

slovakia

left justify in out

Podujatie organizoval TTSK v spolupráci s Krajskou inovačnou rozvojovou agentúrou (KIRA) a s Univerzitou sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave. Prvou časťou bola diskusia o úlohách občianskeho sektora na Slovensku. Predseda TTSK Jozef Viskupič na tému diskutoval aj s prorektorkou UCM Andreou Čajkovou a splnomocnencom vlády pre občiansku spoločnosť Filipom Vagačom. Hostia okrem iného poukázali najmä na zapájanie občianskej spoločnosti do rozhodovacích procesov v mestách, krajoch i na štátnej úrovni. 

"Rozvoj občianskej spoločnosti na Slovensku je témou s mnohými presahmi a súvislosťami. TTSK ju bude aj naďalej podporovať a napomáhať jej rozvoju, pretože prispieva k zvýšeniu životnej úrovne obyvateľov. A to bez ohľadu na politickú reprezentáciu a jej vzťah k občianskej spoločnosti," uviedol Viskupič.

Druhá časť podujatia sa zameriavala na význam a úlohy občianskeho sektora pre spoločnosť. Diskutéri z Elektrárne Piešťany, Fóra inštitútu pre výskum menšín, Trnavskej arcidiecéznej charity i organizácie YourLOX hovorili aj o spolupráci organizácií s TTSK ako príklad dobrej praxe. Zároveň hľadali odpoveď na otázku, ako podporiť angažovanosť občanov v dobrovoľníckych organizáciách.

Súčasťou konferencie boli aj prezentácie Dobrovoľníckeho centra Trnavského kraja, informácie o participatívnom rozpočte na stredných školách a svoje aktivity predstavilo aj iniciatíva Chcem tu zostať. V TTSK na podporu občianskych aktivít funguje Fond na rozvoj Trnavského kraja. Participatívny rozpočet umožňuje zasa obyvateľom miest a obcí rozhodnúť o využití časti finančných prostriedkov, za štyri ročníky išlo o milión eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Záhorí.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies