Konanie ministra financií I. Mikloša je dôvodom na jeho odvolanie

NETKY.SK • 5 Október 2010, 10:59 • 2 min
Konanie ministra financií I. Mikloša je dôvodom na jeho odvolanie

Konanie ministra financií I. Mikloša je dôvodom na jeho odvolanie

slovakia

left justify in out

img

Minister financií Ivan Mikloš musí niesť za nezákonne uloženú pokutu predsedovi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR) Štefanovi Harabinovi trestnoprávnu zodpovednosť a jeho konanie je dôvodom na jeho odvolanie. Domnieva sa Harabin.
"Takéto porušenie zákonov a ústavy v právnom štáte by bolo dôvodom na odvolanie z ministerskej stoličky. Verím, že špeciálny prokurátor sa bude trestným oznámením na Mikloša podrobnejšie zaoberať, ako na generálnej prokuratúre, kde sa už blížia voľby generálneho prokurátora," vyhlásil dnes predseda NS Harabin.
Mikloš uložil Harabinovi ako sudcovi pokutu vo výške 995,81 eura, zároveň podal na neho trestné oznámenie. Minister Mikloš podľa správy, ktorú dnes TASR poskytol tlačový odbor NS, tvrdil pre médiá, že bude pokuty ukladať predsedovi NS SR Harabinovi opakovane. Po podaných rozkladoch voči pokute minister financií trvá už len na trestnom stíhaní. "Minister Mikloš sa správa ako žonglér, stále podľa potreby predvádza nové mediálne kúzla," dodal dnes Harabin.
Mikloš zastavil konanie vo veci pokuty vo výške 995,81 eura uloženej predsedovi NS. Pre TASR to v pondelok 4. októbra potvrdil hovorca rezortu Martin Jaroš. Ako zdôraznil, minister naďalej trvá na tom, že Harabin porušil zákon a odmieta interpretáciu, že ide o uznanie neoprávnenosti daného postihu.
Prípad odstúpil ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej ako podnet na podanie návrhu na disciplinárne konanie. Voči šéfovi NS SR môže disciplinárne konať Ústavný súd SR. "Ministerstvo zastavilo toto konanie súčasne preto, aby umožnilo ďalšie konanie vo veci trestného oznámenia na Štefana Harabina. Domnievame sa, že v rámci disciplinárneho konania môže byť ako sudca postihnutý závažnejším spôsobom ako pokutou vo výške 995,81 eura a to až odvolaním z funkcie predsedu NS," prízvukoval Jaroš.
Kauza MF SR verzus NS SR sa ťahá od konca júla. Keďže sa napriek niekoľkým pokusom ministerstvu nepodarilo vládny audit uskutočniť, Mikloš sa rozhodol uložiť NS pokutu vo výške 33.000 eur a Harabinovi vyše 990 eur. Šéf NS SR označil kontrolu za nezákonnú, ktorá podľa neho potvrdila, že minister financií chce od začiatku politicky zlikvidovať samostatný rozpočet NS SR a hľadá na to len mediálne krytie.
NS SR podal trestné oznámenie na GP 10. augusta. To bolo rozšírené a doplnené o ďalšie skutočnosti a dôkazy 20. augusta. Druhé bolo podané 27. augusta. V tomto spore podal trestné oznámenie aj Ivan Mikloš na Štefana Harabina.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies