Kolumbijská vláda je pripravená rokovať s povstalcami o prímerí

NETKY.SK • 15 Január 2015, 09:46 • 2 min
Kolumbijská vláda je pripravená rokovať s povstalcami o prímerí

LONDÝN - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos uviedol, že jeho vláda je po prvýkrát pripravená začať rokovania o bilaterálnom prímerí s povstalcami z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC).

slovakia

left justify in out

Santos povedal, že vyjednávačov poveril začatím diskusií "tak rýchlo, ako to pôjde". Podľa jeho slov je jednostranné prímerie vyhlásené ľavicovými povstalcami v decembri krokom "správnym smerom". Vláda sa doteraz odmietala pripojiť k prímeriu s odôvodnením, že FARC by to využili na vyzbrojenie. Obe strany sú zapojené do mierových rokovaní na Kube od novembra 2012 s cieľom ukončiť dlhodobý konflikt. Santos v stredajšom televíznom vyjadrení uviedol, že "mier je bližšie, ako kedykoľvek predtým", cituje prezidenta spravodajská stanica BBC.

 

FARC vyhlásili jednostranné prímerie 20. decembra. Zároveň však pohrozili, že ho odvolajú, pokiaľ sa dostanú pod útok vládnych síl. Povstalci z FARC bojujú proti vládnym silám už takmer 50 rokov a kontrolujú rozsiahle časti krajiny. Kolumbia, Spojené štáty i Európska únia FARC považujú za teroristickú skupinu a drogový kartel. Konflikt si od roku 1964 vyžiadal okolo 220 000 mŕtvych, najmä civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies