Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
28. sep. 2020Václav
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
18.01.2020 10:47 Ekonomika
Koľko peňazí nechajú Slováci ročne v reštauráciách?
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
18.01.2020 10:47 Ekonomika

Koľko peňazí nechajú Slováci ročne v reštauráciách?



BRATISLAVA - Priemerný Slovák nechá v reštaurácii, kantíne, kaviarni či v bare približne 500 eur ročne.


Ako ďalej na základe najaktuálnejších údajov Eurostatu a Štatistického úradu SR poukázala analytička WOOD & Company Eva Sadovská, stravovanie mimo domu uberá Slovákom z ich rodinných rozpočtov 5,4 %. V roku 2018 tak celkovo minuli 2,7 mld. eur. Podľa Eurostatu pritom výdavky na stravovacie služby tvorili z hrubého domáceho produktu Slovenska podiel na úrovni 3 %. Aj v prípade výdavkov na stravovacie služby existujú na Slovensku regionálne rozdiely súvisiace s výškou príjmov, mierou nezamestnanosti a celkovo životnou úrovňou. S nárastom cien potravín, ale aj energií zároveň idú podľa Sadovskej ruka v ruke aj vyššie ceny za stravovanie mimo domova.

Na Slovensku sa za posledných 10 rokov zvýšila výmera a dostupnosť stravovacích zariadení. V roku 2017 bol počet miest za stolom v pohostinstvách na úrovni 104-tisíc. Oproti roku 2007 je to 51-percentný nárast, nakoľko vtedy bol počet miest za stolom vykázaný na úrovni 69-tisíc. Najviac možností stravovania sa mimo domova ponúkajú reštaurácie a jedálne so samoobsluhou, spolu vyše 70-tisíc miest. Jedným z dôvodov rastúceho trendu je zvýšenie počtu nákupných centier a komerčných administratívnych budov. "Nákupné či biznis centrá, v snahe byť čo najbližšie ku svojim zákazníkom a klientom, ponúkajú okrem nakupovania a kancelárskych priestorov aj možnosť stravovania sa, či posedenia pri káve. Ich neodmysliteľnou súčasťou sú tak práve reštaurácie, kantíny, bary, kaviarne či čajovne," konštatuje Sadovská.

 


Rozdiely vo výdavkoch na stravovacie služby sú v jednotlivých ekonomikách Európskej únie neprehliadnuteľné. Najvyššie sumy za stravovanie mimo svojho domova vynakladajú v prepočte na obyvateľa Íri (2 880 eur), nasledujú Rakúšania (2 430 eur) a Španieli (2 020 eur). Naopak, najmenej nechávajú ročne v reštauráciách, baroch či kaviarňach Rumuni (120 eur), Poliaci (220 eur) a Bulhari (230 eur). V rámci Vyšehradskej štvorky viac ako my nechali v roku 2018 v stravovacích zariadeniach v prepočte na obyvateľa Česi aj Maďari. Výdavky na stravovanie mimo domu tvoria najvyšší podiel na celkových výdavkoch v už spomínaných krajinách Írsko, Španielsko, Malta a Rakúsko. Naopak, najmenej na stravovacie služby vynakladajú Rumuni, ktorých podiel nepredstavuje ani 2 %. V prípade eurozóny aj únie sa podiel spomínaných výdavkov na celkových výdavkoch pohybuje okolo siedmich percent.
 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: SITA/netky Katarína Štefunková

Foto:  pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok