Kniha o nacistickej minulosti ministerstva zahraničia vyvoláva rozruch

NETKY.SK • 26 Október 2010, 07:08 • 2 min
Kniha o nacistickej minulosti ministerstva zahraničia vyvoláva rozruch

Kniha o nacistickej minulosti ministerstva zahraničia vyvoláva rozruch

slovakia

left justify in out

img

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí hralo v holokauste oveľa aktívnejšiu úlohu, než bolo dosiaľ známe, a po vojne bolo desaťročia útočiskom pre bývalých nacistických diplomatov. Uvádza sa to v novej 880-stranovej knihe, ktorá vyjde vo štvrtok 28. októbra.
      Dielo "Das Amt und die Vergangenheit" (Ministerstvo a minulosť - voľný preklad) prináša informácie, že ministerstvo zahraničných vecí vedelo o masových vraždách židov nacistami a "aktívne sa na nich zúčastňovalo". Kniha tak vyvracia zaužívanú predstavu, že väčšine nemeckých diplomatov sa podarilo zachovať si čisté ruky.
      Kniha, ktorá spôsobila v Nemecku rozruch ešte pred jej štvrtkovým vydaním, takisto uvádza, že bývalí nacistickí predstavitelia a sympatizanti si udržali po vojne zamestnanie a že rešpektovanému ministerstvu zahraničných vecí sa desaťročia darilo tajiť svoju temnú minulosť.
      Hoci Nemecko od roku 1945 viackrát podrobilo nacistickú éru intenzívnemu skúmaniu, ministerstvo zahraničných vecí sa mu do veľkej miery vyhlo. To sa zmenilo v roku 2005, keď vtedajší šéf diplomacie Joschka Fischer požiadal o prešetrenie minulosti ministerstva.
      "Ministerstvo zahraničných vecí sa zúčastňovalo na nacistických zločinoch a ako inštitúcia sa podieľalo dokonca na vyvražďovaní židov," vyhlásil Eckart Conze, jeden zo štyroch historikov poverených Fischerom preskúmať minulosť ministerstva v časoch Tretej ríše a napísať o tom správu a knihu.
      "Naozaj možno povedať, že ministerstvo zahraničných vecí bolo zločineckou organizáciou," uviedol Conze pre dnešné vydanie časopisu Der Spiegel. Historik dodal, že každý na nemeckom ministerstve vedel, že židia vo východnej Európe sú vyvražďovaní.
      Fischer zostavil komisiu historikov po tom, čo ho diplomati na dôchodku kritizovali, že zakázal v internom bulletine ministerstva zverejňovať nekrológy o bývalých nacistoch. Zákaz zaviedol, lebo v bulletine sa objavil nekrológ na počesť bývalého pracovníka ministerstva Franza Nüssleina.
      Tento nacistický prokurátor podpisoval rozsudky smrti v okupovaných a oklieštených Čechách, nazývaných v tom čase Protektorát Čechy a Morava. Nüsslein po roku 1945 postupoval v kariérnom rebríčku ministerstva zahraničných vecí.
      Fischer pre magazín Der Spiegel vyhlásil, že pri "čítaní novej knihy mu bolo zle".
      Historik Conze povedal, že jeden diplomat napísal k správe o svojich výdavkoch a účele cesty toto: "Likvidácia židov v Belehrade."
      Predstavitelia sa podľa slov Conzeho zúčastňovali aj na rokovaniach o deportácii židov v krajinách ako Grécko, Francúzsko, Srbsko a Maďarsko.
      Autori knihy zistili, že povojnoví západonemeckí lídri od Konrada Adenauera až po Willyho Brandta umožňovali diplomatom s nacistickou minulosťou udržať si posty. Mnohých často posielali do arabských alebo latinskoamerických krajín, pretože verejné protesty tam boli zriedkavé.
      Podľa historika Conzeho v rokoch 1950-1951 vyše 40 percent vysokých postov ministerstva zastávali bývalí členovia nacistickej strany - išlo teda o väčšie percento než v rokoch 1938-1939.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies