Klimatická dohoda z Paríža dnes vstupuje do platnosti

NETKY.SK • 4 November 2016, 15:30 • 2 min
Klimatická dohoda z Paríža dnes vstupuje do platnosti

BRATISLAVA - Globálna dohoda o zmene klímy z Paríža dnes vstupuje do platnosti. Uplynie totiž 30 dní, odkedy sa podarilo splniť stanovené podmienky pre jej spustenie. Stalo sa tak aj vďaka Európskej únii pod taktovkou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Zmluvné strany Parížskej dohody si už čoskoro prvýkrát sadnú za spoločný rokovací stôl.

slovakia

left justify in out

"Parížska dohoda vstupuje do platnosti v rekordne krátkom čase, čo je historická udalosť. Svet sa ide naozaj spoločne popasovať s globálnym otepľovaním. Sme však len na začiatku, práve sa pripravujeme na prvé rokovanie zmluvných strán v Maroku, kde by mala Parížska dohoda dostať prvé reálne kontúry," uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

 

Na blížiacej sa klimatickej konferencii COP 22 v marockom Marrákeši (7.-18.11.) budú zmluvné strany diskutovať o implementácii dohody, detailoch kontroly a aj o reportovaní. Stretnú sa na nej aj najväčší znečisťovatelia ako Čína, Spojené štáty, EÚ, Brazília či India. Úniu bude zastupovať minister Sólymos ako predstaviteľ predsedajúcej krajiny v Rade EÚ.

 

Parížska dohoda bola prijatá 12. decembra 2015 ako výsledok medzinárodného úsilia od roku 2011 konsenzom 196 strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy. Nasledovali národné ratifikačné procesy. Jej cieľom je obmedziť rast globálnej teploty do konca storočia o maximálne dva stupne Celzia a podľa možnosti významne pod túto hodnotu, len o 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím. V druhej polovici 21. storočia by sa mala dosiahnuť uhlíková neutralita, teda by sa malo vypustiť len toľko emisií skleníkových plynov, koľko ekosystémy dokážu zachytiť.

 

Šefčovič: Parížska dohoda znamená obrat v klimatickej politike

 

Parížska klimarická dohoda znamená obrat v globálnej politike boja proti klimatickým zmenám. Konštatoval to slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič pri príležitosti vstupu tejto dohody do platnosti. „Dnes je viac ako inokedy zrejmé, že problematika emisií a znečistenia ovzdušia sa stáva prioritou všetkých národných, regionálnych i lokálnych stratégií,“ cituje eurokomisára tlačové vyhlásenie Zastúpenia EK na Slovensku. Šefčovič pritom zdôraznil, že krajiny môžu hospodársky rásť, aj keď budú znižovať emisie a vykonávať opatrenia na naplnenie energetických a klimatických cieľov v oblasti prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo. 


Šefčovič vyzdvihol úlohu slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré urobilo všetko potrebné pre ratifikáciu Parížskej dohody. „Som rád, že sa ministrovi Lászlóovi Sólymosovi podarilo doviesť negociácie do úspešného konca. Je to veľký diplomatický úspech pre Slovensko,“ vyhlásil. Zmluvné strany Parížskej dohody si už o pár dní na budúci týždeň prvýkrát sadnú za spoločný rokovací stôl na klimatickej konferencii v Maroku. Európsku úniu bude na konferencii zastupovať minister Sólymos ako predstaviteľ predsedajúcej krajiny v Rade EÚ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies