KĽDR: Spojené štáty sú pohrebiskom ľudských práv

NETKY.SK • 27 August 2014, 16:28 • 2 min
KĽDR: Spojené štáty sú pohrebiskom ľudských práv

SOUL - Severokórejská vláda v stredu označila prípad zastrelenia neozbrojeného černošského mladíka policajtom v americkom štáte Missouri za dôkaz toho, že USA sú "pohrebiskom ľudských práv".

slovakia

left justify in out

Hovorca ministerstva zahraničných vecí v Pchjongjangu, ktorého vyhlásenie priniesla Kórejská ústredná tlačová agentúra, znepriatelenú veľmoc odsúdil ako krajinu, kde "sú ľudia vystavení diskriminácii a ponižovaniu pre ich rasu a sú zatýkaní s takou hrôzou, že ani nevedia, kedy ich zastrelia". Nedávne protesty v meste Ferguson a iných častiach USA označil za "výbuch potláčanej nespokojnosti a odporu obyvateľov voči rasovej diskriminácii a nerovnosti hlboko zakorenenej v americkej spoločnosti".

 

Zverejnené vyjadrenia zodpovedajú snahe Severokórejčanov využiť akúkoľvek príležitosť, aby Washingtonu vrátili dlhodobú kritiku, v rámci ktorej hodnotí komunistickú krajinu ako jedného z najhorších porušovateľov ľudských práv sveta. Podľa hovorcu severokórejskej diplomacie Američania vystupujú ako "medzinárodný ľudskoprávny sudca" a namiesto "zasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín by sa mali starať sami o seba". "Riešenia svojho problému by nemali hľadať v potláčaní demonštrácii, ale vyniesť na svetlo skutočný obraz americkej spoločnosti, pohrebiska ľudských práv, a správne chápať to, ako vyzerajú pravé ľudské práva a ako by mali byť zaručené," uvádza sa vo vyhlásení. 

 

Tisíce obyvateľov Missouri sa v pondelok prišli rozlúčiť s 18-ročným Michaelom Brownom, ktorého začiatkom augusta zastrelil policajt v meste Ferguson. Udalosť bola spájaná s rasizmom a viedla k masovým nepokojom. Úrady v Missouri museli dokonca vyhlásiť výnimočný stav a povolať do mesta Národnú gardu. Polícia zverejnila zábery, ktoré dokazujú, že Brown tesne pred incidentom kradol v obchode cigary a zastrašoval majiteľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies