Kiska zatiaľ neprezradil, či vymenuje Gabonaiovú Hrenčukovú za sudkyňu

NETKY.SK • 23 Október 2014, 16:06 • 2 min
Kiska zatiaľ neprezradil, či vymenuje Gabonaiovú Hrenčukovú za sudkyňu

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska už má na stole opätovný návrh Súdnej rady na vymenovanie Judity Gabonaiovej Hrenčukovej za sudkyňu. Zatiaľ neuviedol, ako s ním naloží.

slovakia

left justify in out

Po stretnutí s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom a predsedníčkou Súdnej rady Janou Bajánkovou dnes informoval, že jeho kancelária v stredu (22.10.) dostala rozhodnutie Súdnej rady týkajúce sa tejto veci.

 

„Budem sa tomu venovať, preštudujem si to, prijmem rozhodnutie, a to rozhodnutie vám pravdaže oznámim,“ povedal Kiska bez ďalších podrobností.

 

O pozastavení vymenovania Gabonaiovej Hrenčukovej rozhodol prezident koncom augusta. Nepozdávalo sa mu, že uspela vo výberovom konaní na Okresnom súde v Rožňave, kde pôsobí jej mama ako radová sudkyňa. Tiež fakt, že sa na prvé miesto vo výberovom konaní dostala až po ústnej časti.

 

Súdna rada sa v pondelok (20.10.) uzniesla, že na svojom návrhu trvá. Jej členovia nezistili nové skutočnosti, ktoré by bránili vymenovaniu sudkyne. „Prezident nesmie na záver robiť zo seba detektíva, ktorý bude sledovať a snažiť sa zistiť, či nedošlo niekde k zlyhaniu,“ reagoval dnes Kiska nepriamo aj na pozíciu, v ktorej sa ocitol.

 

Na pondelkovom stretnutí s členmi Súdnej rady i na dnešnom stretnutí s jej predsedníčkou a ministrom spravodlivosti zdôraznil potrebu zlepšenia pravidiel výberu sudcov.

 

„Som presvedčený o tom, že ten proces musí byť nastavený tak, aby bol čím jasnejší, transparentnejší, aby tam nenastalo ani zrniečko pochybnosti,“ zdôraznil. Ocenil zámer Súdnej rady zostaviť zásady výberu nových sudcov. Predsedníčka rady Jana Bajánková ho dnes podľa jeho slov informovala, že by mali platiť od začiatku budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies