Kiska: Samosprávy dostanú viac kompetencií pri likvidácii paliny

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 17:13 • 2 min
Kiska: Samosprávy dostanú viac kompetencií pri likvidácii paliny

BRATISLAVA - Samosprávy dostanú väčšie kompetencie pri likvidovaní inváznych rastlín, napríklad ambrózie palinolistej (paliny).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú dnes podpísal prezident Andrej Kiska. Agentúru SITA informovala Elena Bianchi z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Parlament zákon schválil 26. júna. Právna norma poslancov za Most-Híd Józsefa Nagya a Eleméra Jakaba predpokladá, že do monitoringu a odstraňovania inváznych rastlín budú zapojené aj iné orgány ochrany prírody, ako napríklad samosprávy obcí a miest, pre ktoré táto činnosť neznamená zvýšené náklady.

 

Obce a mestá majú dostať právomoc upozorňovať a odstrániť invázne druhy rastlín na náklady vlastníka pozemkov. “Obce a mestá majú prirodzený prehľad o situácii v ich katastri, dostávajú medzi prvými informácie a sťažnosti od občanov, disponujú finančnou flexibilitou a vedia lepšie posúdiť spoločenskú závažnosť a potrebu vykonať odstránenie inváznych rastlín vo svojom katastri,“ vysvetlil Nagy. Takisto podľa neho obce a mestá majú efektívnejšie páky na prinútenie vlastníkov parciel odstrániť invázne rastliny, ako aj na vymáhanie peňazí za odstraňovanie, ako štátny orgán ochrany prírody. Jeho návrh spresňuje aj hraničný termín pre odstraňovanie ambrózie palinolistej do 1. júla bežného roka, teda pred rozkvitnutím a zamorovaním územia silne alergénnym peľom. “Konkrétne určený termín sa veľmi pozitívne osvedčil vo viacerých krajinách,” zdôvodnil Nagy. 

 

Pred rokom prijatý zákon o ochrane prírody a krajiny podľa poslanca alergikom pred inváznymi druhmi rastlín nepomohol. "Zákon nepriniesol žiaden pokrok v odstraňovaní inváznych rastlín, najmä alergénnej rastliny ambrózie palinolistej, ktorá sa naďalej rozširuje,“ povedal Nagy s tým, že zákon v praxi nemá žiaden účinok, pretože orgánom, ktorý je oprávnený konať, je podľa prijatej novelizácie Štátna ochrana prírody. Tá je však podľa neho finančne a personálne poddimenzovaná, jej jednotlivé regionálne zložky nemajú právnu subjektivitu a finančné prostriedky môžu využívať len na základe vopred schváleného rozpočtu. 

 

Ambrózia palinolistá je veľmi silným alergénom, na ktorú je citlivých podľa Nagya takmer 80 percent populácie postihnutej alergiami dýchacích ciest, čiže skoro milión obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies