Kiska: Potrebujeme ďalšie reformy zamerané na zjednodušenie podnikania

NETKY.SK • 18 November 2015, 18:30 • 2 min
Kiska: Potrebujeme ďalšie reformy zamerané na zjednodušenie podnikania

BRATISLAVA – Rumunsko s jeho novo objavenými zásobami plynu na pobreží Čierneho mora by sa mohlo stať významným dodávateľom energie pre tento región a prispieť k jeho regionálnej stabilite, spolupráci a energetickej bezpečnosti v Európe.

slovakia

left justify in out

Povedal to slovenský prezident Andrej Kiska na otvorení rumunsko-slovenského Ekonomického fóra, ktoré sa konalo dnes v Bratislave. Táto krajina patrí podľa jeho slov k jedným z najdôležitejších obchodných partnerov Slovenska v regióne juhovýchodnej Európy.

 

"Objem vzájomného obchodu v posledných rokoch vzrástol a prekonal dve miliardy eur. Obe naše krajiny si užili veľa úspechov hospodárskeho rozvoja, ktorý prispel k zlepšeniu životnej úrovne našich ľudí. Hlavnou hnacou silou tohto pokroku boli príležitosti pre podnikateľov. Európska integrácia znamenala pre obe naše krajiny hlboké reformy," konštatoval prezident. Ak chceme tento trend udržať, potrebujeme podľa Kisku viac inteligentnej integrácie zameranej na identifikáciu a odstraňovanie prekážok vzájomných obchodov a investícií. "Osobitnú pozornosť treba venovať rýchlemu a účinnému vykonávaniu všetkých krokov vedúcich k jednotnému digitálnemu trhu," podčiarkol prezident. Svet inovácií podľa jeho slov smeruje k internetu vecí. "Ten bude lepšie fungovať na jednotnom trhu s 500 miliónmi zákazníkov než v 28 krajinách ovládaných nezlučiteľnými zákonmi a nekonečným zoznamom prekážok. Potrebujeme ďalšie reformy zamerané na výskum a vývoj, vzdelávanie, zlepšenie presadzovania práva a na jednoduchosť podnikania," konštatoval Kiska pred podnikateľmi oboch krajín.

 

Súčasťou stratégie Slovenska je podľa slov prezidenta podporovať inovácie v podobe klastrov, technologických platforiem a inkubátorov pre inovatívne startupové firmy. Pripomenul tiež, že v druhej polovici budúceho roka bude Slovensko prvýkrát predsedať Európskej únii. "Som si istý, že počas nášho predsedníctva sa budeme zaoberať mnohými z týchto problémov," konštatoval. Inovatívne a úspešné nápady podľa Kisku môžu vzniknúť len v slobodnom prostredí spolupráce a vzájomnej dôvery.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies