Kiska: Onedlho sa ukáže, či dohoda z Minska znamená skutočný obrat situácie

NETKY.SK • 12 Február 2015, 17:04 • 2 min
Kiska: Onedlho sa ukáže, či dohoda z Minska znamená skutočný obrat situácie

BRATISLAVA - Onedlho sa podľa prezidenta SR Andreja Kisku ukáže, či dnešná dohoda z Minska znamená skutočný obrat situácie. "Hoci je jasné, že cesta k urovnaniu je ešte dlhá," uviedol v stanovisku, ktoré zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zároveň vyslovil želanie, aby dohoda bola skutočným koncom tragédie odohrávajúcej sa na Ukrajine.
     

Ako poznamenal, rokovania prišli v období, keď vojenský konflikt aj stanoviská k nemu nadobúdali nové a čoraz nebezpečnejšie rozmery. Zdôraznil, že nikto v Európskej únii si neželá vojnu a eskaláciu napätia vo vnútri Ukrajiny ani konflikt a sankcie s Ruskom. Za jasné svedectvo toho považuje angažovanosť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda v urovnaní situácie na východe Ukrajiny. "Je jasným svedectvom toho, že využívame všetky možnosti, ktoré v Európskej únii máme na to, aby sme prispeli k zastaveniu tejto vojny," podčiarkol Kiska.
     

Ruský prezident Vladimir Putin dnes po 16 hodinách rokovania oznámil, že účastníci rokovaní tzv. normandskej štvorky (Nemecko, Francúzsko, Rusko, Ukrajina) v Minsku uzavreli dohodu o ukončení bojov na východe Ukrajiny. 
     

Dokument podpísali len členovia kontaktnej skupiny pre urovnanie krízy na východe Ukrajiny. Hollande, Merkelová, ukrajinský prezident Petro Porošenko a Putin - ako predstavitelia normandskej štvorky - sa k jeho plneniu zaviazali ústne.
     

Základným bodom je dohoda o prímerí na východe Ukrajiny, ktoré začne platiť v noci zo soboty na nedeľu, teda 15. februára od 00.00 h miestneho času. Okrem toho sa v Minsku dosiahla dohoda o stiahnutí ťažkého delostrelectva a vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50-140 kilometrov, ako aj o opatreniach, ktoré budú smerovať k trvalému politickému urovnaniu situácie.
     

Hollande s Merkelovou boli iniciátormi najnovšieho pokusu o zastavenie bojov na východe Ukrajiny.
     

Niektorí lídri európskej dvadsaťosmičky dnes na summite v Bruseli, medzi nimi aj premiér Robert Fico, vyzvali na opatrnosť. Padli napríklad slová o tom, že ide iba o čiastkové riešenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies