Kiraľvarga: EÚ musí zabrániť prísunu lacnej ocele na európsky trh

NETKY.SK • 10 November 2015, 12:31 • 2 min
Kiraľvarga: EÚ musí zabrániť prísunu lacnej ocele na európsky trh

BRUSEL - Kríza v európskom oceliarskom priemysle pretrváva. Neskončila po roku 2013, keď Európska komisia prijala Akčný plán pre oceľ (Steel Action Plan) s cieľom dostať oceliarstvo v EÚ z krízy. Uviedol viceprezident pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania z U.S. Steel Košice, s.r.o., Miroslav Kiraľvarga.

slovakia

left justify in out

Kiraľvarga, ktorý bo prizvaný do slovenskej delegácie v rámci pondelňajšieho (9.11.) mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre konkurencieschopnosť v Bruseli spresnil, že táto kríza pretrváva aj preto, lebo na európsky trh sa dostáva veľa konkurenčných produktov z krajín východného sveta. "Hovoríme najmä o Číne, ktorá obrovsky znásobila kapacitu výroby doma. Jej dopyt poklesol, a tak hľadá trhy pre svoj export, ktoré našla v EÚ. Došlo k zdvojnásobeniu exportov čínskej ocele do EÚ od roku 2013," zhodnotil situáciu viceprezident košickej oceliarne. Dodal, že ceny, ktoré čínska strana ponúka európskemu trhu, sú dumpované do takej miery, že nepokrývajú ani výrobné náklady. "Preto si myslíme, že je potrebné, aby EÚ prijala radikálne riešenie v krátkom časovom horizonte, menej ako za jeden rok. Dopady sú už teraz citeľné. V Anglicku prišlo o prácu skoro 3000 ľudí a ďalšie oceliarne v Európe zvažujú zníženie výroby, čiže zníženie zamestnanosti," upozornil Kiraľvarga. Ministri hospodárstva členských krajín EÚ sa v pondelok stretli v Bruseli s cieľom hľadať možnosti účinnejšej ochrany európskych oceliarov.

 

Kiraľvarga priznal, že celoeurópska situácia sa týka aj Slovenska, keď spoločnosť U.S. Steel musí optimalizovať výrobu, lebo je vystavená konkurencii cien, ktoré sú diktované trhom a ten je čoraz častejšie ovplyvnený dumpingovým dovozom z Číny. "Zatiaľ sa nám darí udržiavať zamestnanosť," uviedol, ako však dodal, všetko závisí od toho, ako dlho bude pokračovať situácia s dovozom ocele z východných častí sveta. Pripomenul, že aj na tomto trhu sa o zákazníka bojuje kvalitou výrobkov, časom dodania, dobrým servisom a dobrou cenou, tá však nesmie byť dumpovaná.

Pre Slovensko, rovnako ako pre celý európsky oceliarsky priemysel, by podľa neho najefektívnejším riešením bolo nájsť okamžité opatrenia na zníženie dovozu dumpingových produktov, aby sa obmedzil objem ich dovozu na trh EÚ.

 

Z dlhodobého hľadiska musí košický závod a vôbec európski oceliari pozerať najmä na energetické náklady, lebo ceny energií na Slovensku sú dvakrát vyššie ako napríklad v USA. Rovnako sa pre budúcnosť bude treba sústrediť na environmentálne projekty EÚ, s čím súvisí aj schéma obchodovania s emisnými povoleniami. Na otázku TASR, či sa čínska oceľ vyrovná tej európskej aj kvalitou, Kiraľvarga uviedol, že v Číne za posledných pár rokov vyrástli nové továrne, ktoré majú nové výrobné linky a sú schopné produkovať výrobky z ocele s požadovanou kvalitou pre európsky trh. "Ich kapacita sa odhaduje v rozpätí od 200 do 500 miliónov ton. Je tu nadkapacita a kvalita pre európsky trh, ale s dumpingovými cenami," uviedol záverom viceprezident košických oceliarní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies