Kia prvýkrát naplno využíva kapacitu a vyrobí vyše 300 tis. áut

NETKY.SK • 17 December 2013, 18:02 • 2 min
Kia prvýkrát naplno využíva kapacitu a vyrobí vyše 300 tis. áut

ŽILINA/TEPLIČKA NAD VÁHOM - Automobilka počas prvých 11 mesiacov tohto roka vyrobila aj vyše 459 tis. motorov, z nich 52 percent benzínových a 48 percent dieselových.

slovakia

left justify in out

Závod automobilky Kia v Tepličke nad Váhom pri Žiline tento rok po prvýkrát naplno využíva svoju výrobnú kapacitu a v roku 2013 vyrobí rekordných vyše 300 tisíc vozidiel. Na celkovej produkcii sa 51 percentami podieľa športovo-úžitkový model Kia Sportage, 39 percentami druhá generácia modelu Kia ceed a 10 percentami rodinná Kia Venga. V období od januára do konca novembra závod exportoval 22 percent vozidiel do Ruska, 13 percent do Veľkej Británie a 9 percent do Nemecka.

"Výroba v našom závode počas uplynulých siedmich rokov kontinuálne rástla. Spoločnosť Kia Motors Slovakia sa postupne zaradila medzi najväčších výrobcov, exportérov, ako aj zamestnávateľov na Slovensku. Verím, že na tieto úspechy, ktoré sme dosiahli najmä vďaka vysokej kvalite, atraktívnemu dizajnu a jedinečnej sedemročnej záruke našich modelov, nadviažeme aj v nasledujúcom období,“ povedal prezident spoločnosti Kia Motors Slovakia Eek-Hee Lee. Automobilka počas prvých jedenástich mesiacov tohto roka vyrobila aj viac ako 459 tis. motorov, z nich 52 percent benzínových a 48 percent dieselových. 

Od začatia sériovej výroby v roku 2006 opustilo brány závodu pri Žiline viac ako 1,5 milióna vozidiel. Najžiadanejším modelom bol s 54 percentami Kia ceed vyrábaný v troch karosárskych verziách- päťdverový hatchback, predĺžená kombi verzia Sportswagon a trojdverový pro ceed. Kia Sportage sa na sedemročnej produkcii závodu podieľal 34 percentami, Kia Venga siedmimi percentami a Hyundai ix35 piatimi percentami. V priemere každé piate auto bolo exportované do Ruska, ostatné vozidlá boli vyvezené do Veľkej Británie (10 percent), Nemecka (9 percent) a ďalších krajín Európy. Na Slovensku zostáva približne jedno percento vyrobených áut. 

Od roku 2006 automobilka vyrobila aj vyše 2,1 milióna motorov, z nich 56 percent benzínových a 44 percent dieselových. Najvyrábanejším bol benzínový motor s objemom 1,4 litra (28 percent). Takmer polovica vyrobených motorov bola exportovaná do sesterskej spoločnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech v českých Nošoviciach. 

Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výroba automobilov aj motorov bola spustená v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva okolo 3 800 ľudí a vyrába modely Kia ceed v troch karosárskych úpravách, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od mája 2013 spoločnosť vyrába aj vysoko výkonnú verziu modelu Kia ceed v trojdverovom pro ceed GT a päťdverovom ceed GT prevedení. Aktuálne spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies