Kežmarok sa chce stať smart city, teda inteligentným mestom

NETKY.SK • 10 Január 2017, 08:30 • 2 min
Kežmarok sa chce stať smart city, teda inteligentným mestom

POPRAD - Kežmarok sa chce v horizonte niekoľkých rokov postupne stať Smart City, teda inteligentným mestom. Úlohu pripraviť koncepciu smart riešenia pre Kežmarok má skupina českých expertov z miest, v ktorých takáto koncepcia už funguje.

slovakia

left justify in out

 „V predošlých dvoch rokoch sme urobili už niekoľko krokov, ktoré môžeme považovať za smart. Odborníci musia najskôr získať informácie a zistiť, ako sme v modernizácii ďaleko. Výsledný dokument má mať konkrétne odporúčania na jednotlivé operačné programy a iné dotačné schémy, ktoré by sme mohli použiť na svoj rozvoj,“ uviedol kežmarský primátor Ján Ferenčák, ktorý sa s touto myšlienkou pohrával už dlhšie. Ako uviedol, z Kežmarku chce vybudovať moderné a dynamické mesto, v zásade by išlo o zlepšenie života jeho obyvateľov s využitím najnovších technológií.

 

Ferenčák pripomenul, že Kežmarok ešte bez prívlastku smart okrem iného zaviedol jednotnú ekonomiku mesta, zateplil základné školy v jeho pôsobnosti, vymenil verejné osvetlenie a v spolupráci s partnermi vytvoril dôležitý strategický dokument Akčný plán okresu Kežmarok. Finálny návrh inteligentného Kežmarku, ktorý má priniesť nápady na ďalší rozvoj, by mala skupina expertov prezentovať radnici približne o dva mesiace. Obsahovať bude konkrétne riešenia šité pre mesto na mieru. „Smart City znamená prepojenie inteligentných systémov, ktoré dokážu optimalizovať zdroje, využívať infraštruktúru s človekom, spoločnosťou a rodinou tak, aby inteligentné mesto, či smart mesto, maximálne zužitkovalo tieto technológie pre zlepšenie kvality života obyvateľov,“ vysvetlil Miroslav Svítek, člen expertnej skupiny a dekan dopravnej fakulty Českého vysokého učenia technického (ČVUT) v Prahe, najstaršej českej technickej univerzity . „Kežmarku by sme radi poskytli pohľad z vonku, ako to vidíme my s našimi skúsenosťami,“ dodal.

 

Kežmarok tak bude zrejme nasledovať neďaleké mesto Poprad, v ktorom koncom minulého roka vznikol aj Slovak Smart City Cluster, neziskové záujmové združenie právnických osôb. Vzniknutý klaster má sedem členov, vrátane mesta Poprad, zastrešuje viaceré oblasti rozvoja, energetiku, dopravu, sociálne služby, zdravotníctvo i vzdelávanie.

 

Myšlienku inteligentného mesta už niekoľko rokov využívajú európske metropoly ako Viedeň, Barcelona či Praha. V susednom Česku je koncept inteligentných riešení zavedený napríklad v českom Písku, Žďári nad Sázavou či Ústí nad Labem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies