KDH navrhlo za sudcu ústavného súdu Jána Mazáka

NETKY.SK • 25 Február 2014, 11:40 • 2 min
KDH navrhlo za sudcu ústavného súdu Jána Mazáka

BRATISLAVA – Bývalého predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka navrhlo KDH ako kandidáta na sudcu ústavného súdu. Parlament bude vyberať šiestich nominantov na sudcov ústavného súdu na marcovej schôdzi, prezident Ivan Gašparovič z nich vyberie troch.

slovakia

left justify in out

Funkčné obdobie sa končí trom sudcom ÚS SR - Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu. Podľa neoficiálnych informácií politické strany a ďalšie profesijné organizácie do parlamentu predložili spolu 13 kandidátov na ústavných sudcov.

 

"Ján Mazák reprezentuje doteraz najlepšie obdobie pôsobenia Ústavného súdu SR z hľadiska rešpektu a dôveryhodnosti tejto inštitúcie medzi občanmi. Bývalý predseda je uznávanou osobnosťou v akademickom aj v medzinárodnom právnickom prostredí vďaka jeho dlhoročnej práci pri Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu," povedal pre agentúru SITA Figeľ. Mazák viedol ústavný súd od roku 2000 do septembra 2006, od 7. októbra 2006 do roku 2012 zastával funkciu generálneho advokáta Súdneho dvora Európskej únie. 

 

"Som rád, že prijal kandidatúru v tomto zložitom období. Ústavnému súdu by voľba Jána Mazáka priniesla viac odbornosti a cenných skúseností a vyšší kredit doma a v zahraničí. Slovensko to potrebuje," vysvetlil Figeľ. 

 

Vypočutie kandidátov sa uskutoční 11. marca na ústavnoprávnom výbore parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies