KDH je proti tomu, aby z EÚ vznikol federálny štát

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 12:39 • 2 min
KDH je proti tomu, aby z EÚ vznikol federálny štát

BRATISLAVA - Kresťanskí demokrati sú proti tomu, aby sa dnes z Európskej únie vytvoril federálny štát. Vyhlásil to Martin Fronc z KDH na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

slovakia

left justify in out

"Európska únia nemôže byť len spolkom obchodníkov, ale nemá byť ani superštátom. Podľa KDH má byť dobre zorganizovaným, efektívne fungujúcim spoločenstvom svojich členských krajín a ich občanov," doplnil predseda KDH Ján Figeľ s tým, že hnutie chce podporovať takúto úniu.
     

Predstavitelia KDH sa k téme federalizácie vyjadrovali v reakcii na to, že parlamentné zhromaždenie Rady Európy prijalo dokument, ktorý vyzýva európske inštitúcie, národné vlády a parlamenty k úvahám o federalizácii Európy. Cieľom týchto zmien má byť podľa KDH transformácia Európskej únie, dnes založenej na Lisabonskej zmluve, do ústavnej európskej federácie.
     

Fronc upozornil, že členské štáty sa doteraz nevyrovnali s niektorými ustanoveniami Lisabonskej zmluvy alebo postupujúcou ekonomickou centralizáciou a napriek tomu prichádza dokument, ktorý ide oveľa ďalej. "Sme v tejto chvíli rozhodne proti vytvoreniu federácie," zdôraznil Fronc.
     

Pripomenul, že už viackrát vyzývali ministra zahraničných vecí a vládu, aby k týmto postojom vyvolali diskusiu. Figeľ vyzval vládu a parlament, aby posilnili politickú a spoločenskú diskusiu o tejto téme. "Je v záujme Slovenskej republiky a jej občanov, aby sa o týchto dôležitých veciach hovorilo nielen na fórach v Európe, ale aj u nás doma, na Slovensku," uzavrel Figeľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies