Kažimír: Slovensko uvíta kompromis s Gréckom, ale je proti odpísaniu dlhov

NETKY.SK • 11 Február 2015, 22:33 • 2 min
Kažimír: Slovensko uvíta kompromis s Gréckom, ale je proti odpísaniu dlhov

BRUSEL - Pre Slovensko je "nepriestrelná" pozícia tá, že odmietame uvažovať o odpísaní pohľadávok gréckej strany. Uviedol to dnes minister financií SR Peter Kažimír pred začatím mimoriadnej schôdze ministrov financií eurozóny (Euroskupina) v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem novinárom v rovnakom duchu naznačil, že v otázke prípadnej úpravy podmienok splácania gréckeho dlhu neočakáva rýchle riešenia a prijatie zásadného rozhodnutia. Dodal, že akékoľvek zmeny v záchrannom programe pre Grécko budú musieť byť v súlade s dohodami, ktoré Atény už uzatvorili s medzinárodnými veriteľmi. 

 

"Očakávam 'krvavú noc', ktorá bude mať dozvuky ešte aj v pondelok," odpovedal Kažimír na otázku, ako vidí dnešné rokovania. V pondelok 16. februára sa v Bruseli uskutoční pravidelné každomesačné zasadnutie Euroskupiny a je predpoklad, že časť nedoriešenej agendy z dnešnej noci sa prenesie na pondelok.

 

Podľa Kažimíra Slovensko uvíta kompromis s Gréckom, aj keď posledné dni boli plné silných rečí. Teraz je však dôležité rokovať o konkrétnych návrhoch gréckej strany. "V žiadnom prípade neuvažujeme o odpísaní pohľadávky, dlh je nemenný v nominálnej hodnote a to, čo si vieme predstaviť, je vlastná fiškálna stratégia, ktorá musí byť hodnoverná z hľadiska splácania dlhu," opísal minister postoj Slovenska v tejto otázke. 

 

Vysvetlil, že na predloženie nejakej hodnovernej fiškálnej stratégie potrebujú Gréci istý čas, na jeho získanie však musí byť vytvorená legálna báza a práve dnešné rokovania by mohli túto bázu pripraviť. "Vieme si predstaviť tranzitné dočasné obdobie, ale čo najkratšie a malo by predpokladať zmrazenie akýchkoľvek jednostranných krokov vedúcich k rušeniu predchádzajúcich reforiem," odpovedal Kažimír na otázku, či pripúšťa grécku žiadosť na dočasné predĺženie platnosti záchranného programu. Ten oficiálne vyprší 28. februára.

 

Kažimír upozornil, že ak sa dnes hovorí o primárnom prebytku Grécka, ten vyplýva zo vzorca udržateľnosti nastaveného veriteľmi, ide o spojené nádoby. Európske inštitúcie podľa jeho slov nie sú naklonené zmene plánu podmienok na splácanie gréckeho dlhu a ak dôjde k nejakým úpravám, tie budú možné len v súlade s existujúcimi dohodami.

 

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v Bruseli upozornil, že "každá krajina si môže robiť, čo chce," ale zároveň konštatoval, že záchranný plán v jeho súčasnej podobe prenecháva malý manévrovací priestor pre grécku stranu.

 

Dnešná schôdzka Euroskupiny je prvá od nástupu ľavicovej vlády v Grécku k moci. Víťaz volieb radikálna ľavicová strana Syriza voličom sľúbila ukončenie bolestivých úsporných opatrení, na ktorých sa s medzinárodnými veriteľmi dohodla predchádzajúca vláda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies