Kažimír: SAV má veľa generálov a málo vojakov, potrebuje zmenu

NETKY.SK • 2 December 2014, 18:22 • 2 min
Kažimír:  SAV má veľa generálov a málo vojakov, potrebuje zmenu

BRATISLAVA - Slovenská akadémia vied (SAV) má veľkú obsluhu, teda veľký počet technických pracovníkov, veľa generálov a málo vojakov. Vyhlásil to dnes v pléne parlamentu minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na margo prejavenej nespokojnosti akademikov s navrhovaným rozpočtom na rok 2015 pre túto inštitúciu.

slovakia

left justify in out

Sporných osem miliónov eur, ktoré SAV napokon získala, nazval minister búrkou v pohári vody. "Prehlasujem, že nie je v silách rezortu financií viesť odbornú diskusiu so SAV o tom, čo má byť životaschopné a čo nie. Sú výsledky dobré, veľmi dobré a vynikajúce, ale aj podpriemerné," povedal Kažimír. Pravdou podľa jeho slov je, že SAV z podstaty nepatrí k dynamickým inštitúciám v súvislosti s náklonnosťou k zmenám, reformám a autoregulácii. "Preto sme sa rozhodli vyčleniť sporných osem miliónov eur z rozpočtu SAV a pričleniť ich k rezortu školstva. Minister školstva sa následne so SAV dohodol na štruktúre míňania týchto peňazí," vysvetľoval priebeh udalostí Kažimír.
     

Keďže ďalší vývoj ovplyvnili protesty akademikov v uliciach, na finančnom výbore bol prijatý pozmeňujúci návrh, ktorý opäť previedol osem miliónov eur do kapitoly SAV. "Platí však ich členenie dohodnuté s ministrom školstva," upozornil Kažimír. On sám tvrdí, že vzťahy ministerstva školstva a SAV historicky nie sú najlepšie. "Táto tichá vojna musí skončiť a je veľmi dôležité, aby tieto dve inštitúcie spolupracovali," odkázal.
     

Kažimírovi sa nepáči ani duplicita niektorých ústavov. "Sú ústavy v rámci SAV a iné pod niektorými rezortmi. Napríklad Geologický ústav SAV a Štátny geologický ústav Dionýza Štúra. Viem, že nie všetko sa dá zlučovať, ale je legitímne túto diskusiu nastoliť a priviesť vedenie SAV, aby pristalo na zmeny," odporučil.
     

Pomoc pre SAV vidí Kažimír aj v zmene financovania vysokých škôl (VŠ). "Vysoké školy dostávajú peniaze aj na vedeckú činnosť, ale dovolím si povedať, že nie všetky aj vedu robia. Mali by sa peniaze na vedu dať na jednu hromadu a o financie, ktoré dnes automaticky prúdia do VŠ, by mala možnosť súťažiť aj SAV. Akademici by mali oveľa väčšiu šancu ako niektorí vedátori na VŠ, ktorí sa za vedu len schovávajú," dodal Kažimír.
     

Spomínaných osem miliónov eur, ktoré najskôr vláda presunula do kapitoly ministerstva školstva na vedu a výskum, teda dostane SAV do svojho rozpočtu. Pôvodne mali financie vedci využívať len prostredníctvom vedeckej grantovej agentúry VEGA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies