Kažimír: Podstatné je ukončiť revíziu gréckeho programu

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 17:04 • 2 min
Kažimír: Podstatné je ukončiť revíziu gréckeho programu

BRATISLAVA - Grécko by sa nemalo stať rukojemníkom sporov medzi Medzinárodným menovým fondom (MMF) a európskymi inštitúciami ohľadom riešenia jeho dlhu. Vyhlásil to pred utorňajším rokovaním ministrov financií eurozóny v Bruseli šéf rezortu financií Peter Kažimír. MMF totiž požaduje zmiernenie gréckeho dlhu, čo sa v Európe s prílišným pochopením nestretlo.

slovakia

left justify in out

„Dá sa povedať, že tam máme takú studenú vojnu už niekoľko mesiacov. Bude sa treba rozhodnúť. Možno MMF naozaj nechce byť účastný tohto programu,“ dodal Kažimír.


Priestor na debatu o prípadnom zmiernení gréckeho dlhu a samotnej úlohe MMF v celom programe vidí minister až neskôr. „Ja myslím, že dnes táto téma nemôže byť na stole. Nie sme pripravení na takýto typ rozhovorov,“ uviedol pred štvrtkovým rokovaním Eurogroup v Bruseli. Najdôležitejšou vecou totiž podľa neho momentálne je ukončiť revíziu záchranného programu a odsúhlasiť ďalšiu tranžu pomoci pre Grécko.


Hoci rokovania ministrov financií eurozóny môžu podľa Kažimíra v utorok trvať celú noc, Grécko je podľa neho v súčasnosti veľmi blízko k dosiahnutiu ukončenia revízie. Mohlo by sa tak dostať k ďalším úverom, ktoré by mu pomohli splácať svoje záväzky. „Národné štáty nie sú tí, ktorí dávajú známky, ale pokiaľ viem, odstránením pár nedostatkov sme schopní aj na základe nejakej kondicionality dnes rozhodnúť. Takže áno, urobili veľa,“ povedal Kažimír.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies