Peter Pellegrini: Vláda pred návštevou pápeža Františka rozdelila Slovensko

NETKY.SK • 3 September 2021, 14:27 • 2 min
Peter Pellegrini: Vláda pred návštevou pápeža Františka rozdelila Slovensko

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini vyzval vládu, aby nedopustila medzinárodnú hanbu, ktorá Slovensku hrozí v súvislosti s návštevou pápeža Františka.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 3. septembra 14:53

 

Líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyzval vládu, aby prehodnotila podmienky návštevy podujatí, na ktorých vystúpi Svätý Otec. Tvrdí, že návštevou pápeža sa mal národ zjednotiť, namiesto toho sa však rozdelil do dvoch táborov. Na zaočkovaných, ktorí sú na podujatí vítaní, a tých, ktorí vakcináciu odmietajú a k pápežovi sa nedostanú. 

 

Nízka účasť pre očkovanie

„Ukazuje sa, že to nefunguje. A kým návštevu Jána Pavla II. mohlo sledovať niekoľko stotisíc ľudí na jednom mieste, bojím sa, že návšteva pápeža Františka môže byť pre Slovensko vážnou medzinárodnou hanbou,“ povedal Pellegrini. Dodal, že na stretnutie s pápežom sa doposiaľ zaregistrovalo približne 50-tisíc ľudí.

Pellegrini sa domnieva, že nízka účasť prihlásených je spôsobená podmienkami, ktoré stanovila vláda.  teda aby boli všetci, ktorí sa chcú zúčastniť na stretnutiach s pápežom, plne zaočkovaní.

 

„Tieto podmienky nevymyslel Vatikán, ani Svätý Otec, ale vláda Eduarda Hegera a Igora Matoviča. Je preto smutné, že prítomnosť pápeža mnohí húfne využijú v Maďarsku, kde za úplne iných podmienok takúto návštevu absolvujú,“ dodal.

 

Dvojaký meter 
Podľa lídra Hlasu-SD je nutné urobiť všetko pre to, aby bola táto návšteva zvládnutá a Slovensko vyslalo pozitívny signál do celého sveta.

 

„Nehovorím o krajine, kde by zo sčítania ľudí vyplývalo, že by veriacich bolo málo. Vysoké percento obyvateľov tejto krajiny sa hlási ku kresťanstvu, a preto je úplne logické, že taká nízka účasť na stretnutí s pápežom je spôsobená najmä podmienkami, ktoré stanovila táto vláda,“ dodal.

Expremiér poukázal na blížiace sa letecké dni na letisku Kuchyňa, ktoré sa uskutočnia cez víkend v režime OTP. Vstup teda budú mať očkovaní, otestovaní, alebo tí, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali.

 

„Keď by ste chceli ísť v čase návštevy pápeža do obchodného centra, tam vám netreba vôbec nič. Žiadne OTP,“ doplnil Pellegrini. V tejto súvislosti preto vyzval koalíciu, aby toto delenie zastavila.

 

„Zastavte frustráciu aj tých veriacich ľudí, ktorí by sa radi zúčastnili, ale momentálne nemôžu. Chcem požiadať, aby vláda okamžite zmenila tieto pravidlá a nevytvárala deliace čiary medzi veriacimi v národe,“ vyzval predseda strany Hlas-SD. Skonštatoval, že toto rozhodnutie by mal zvážiť aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies