Kažimír očakáva návrhy na šetrenie

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 10:13 • 2 min
Kažimír očakáva návrhy na šetrenie

BRATISLAVA - Na justíciu by malo ísť viac peňazí.

slovakia

left justify in out

Novinárom to potvrdil minister financií Peter Kažimír s tým, že „na budúci rok by mali byť limity kapitoly justície vyššie ako v tomto roku“. Podľa Kažimíra tak reagujú na konkrétne požiadavky. Presnejšie čísla zverejnia pri predstavovaní východísk budúcoročného štátneho rozpočtu. V súvislosti s úpravou tohtoročného rozpočtu rezortu spravodlivosti Kažimír zdôraznil, že stále o tejto možnosti rokujú.


Najbližšie by mal minister financií rokovať s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom v utorok 7. apríla. Kažimír očakáva, že budú prijaté aj úsporné opatrenia v rezorte justície. Prezident podpísal zákon, vďaka ktorému dôjde k úsporám v nákladoch na znalcov. Dávnejšie rezort spravodlivosti okresal odmeny advokátom za ex offo obhajoby.


Navŕšenie prostriedkov pre justíciu o 25 percent je jednou z požiadaviek justičných odborárov. Ak k nemu nedôjde, odborári po februárovom jednodňovom štrajku na súdoch avizujú neobmedzený štrajk. Ministerstvám pritom na dohodu dali termín do 10. apríla. Ak dovtedy nebudú vedieť, o koľko a kedy sa rozpočet navŕši, 12. apríla na rokovaní rady predsedov odborových organizácií rozhodnú o ďalšom postupe. Predsedovia okresných odborových organizácií už začali zisťovať záujem o účasť zamestnancov na časovo neobmedzenom štrajku.


Šéf rezortu justície chce, aby sa našli prostriedky aspoň na čiastočné zvýšenie platov v súdnej administratíve, aby tieto platy zodpovedali odbornej náročnosti práce. Priebeh rokovaní však MS SR komentovať nechce. Pred dvoma týždňami minister Borec v Národnej rade SR zdôraznil, že všetky potrebné informácie rezort poskytne až po skončení rokovaní.


Vo februári štrajkovalo vyše 3 700 zamestnancov justície. Do práce nenastúpilo vyše 90 percent zamestnancov súdov a niekoľko stoviek z nich prišlo na protest do Bratislavy. Základný chod súdov zabezpečovalo predovšetkým vedenie súdov a sudcovia, ktorí podľa ústavy nemajú právo na štrajk. Odborový zväz justície je od roku 2011 v štrajkovej pohotovosti, počas ktorej jeho zástupcovia viedli mnohé rokovania na zlepšenie situácie v justícii.


Odborárom ide o zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície. Podporu požiadavkám odborárov vyslovilo aj Združenie sudcov Slovenska, Združenie Za otvorenú justíciu, Súdna rada SR, ako aj sudcovské rady pri súdoch.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies