Kažimír dnes prezidentovi vysvetľoval únik daňových informácií, minister už preveruje osoby, ktoré videli prezidentov spis

NETKY.SK • 18 September 2017, 12:05 • 2 min
Kažimír dnes prezidentovi vysvetľoval únik daňových informácií, minister už preveruje osoby, ktoré videli prezidentov spis

BRATISLAVA - Vzhľadom na opakované prípady zneužitia údajov o daňovníkoch je nevyhnutné ich dôsledne prešetriť. Prezident SR Andrej Kiska to zdôraznil pri dnešnom stretnutí s ministrom financií SR Petrom Kažimírom. Orgány činné v trestnom konaní vyšetria, kto anonymne zverejnil daňové informácie týkajúce sa prezidenta SR Andreja Kisku.

slovakia

left justify in out

Po dnešnom stretnutí s hlavou štátu to avizoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Počas uplynulého víkendu sme identifikovali na základe údajov z informačného systému finančnej správy (IS FS) úzky okruh ľudí, ktorí prišli do kontaktu s dokumentmi zverejnenými minulý týždeň v médiách. Dnes ráno som informoval prezidenta republiky o zistených poznatkoch. Zistenia postúpime orgánom činným v trestnom konaní, aby tie vyšetrili, kto informácie anonymne zverejnil," uviedol v stanovisku pre médiá Kažimír.

 

Priblížil tiež, že vďaka informačnému systému je možné zistiť mená ľudí, dátumy a presné časy, kedy s dokumentmi prišli do kontaktu. "Samozrejme, je otázkou ďalšieho vyšetrovania, či k týmto informáciám mali prístup z titulu vykonávaných služobných úkonov," podotkol Kažimír s tým, že stále platí, že s predmetnými dokumentmi prišli do kontaktu okrem finančnej správy aj iné subjekty, či už išlo o kontrolovanú firmu, a iné príslušné štátne inštitúcie a orgány.

 

"S prezidentom sme sa zhodli v názore, že okolnosti tohto a podobných prípadov, ktoré vždy vyvolávajú mediálny záujem, nesmú mať dopad na odhodlanie pracovníkov finančnej správy zodpovedne si plniť svoje povinnosti- vrátane daňových kontrol ústavných činiteľov. Finančná správa musí zostať nezávislá a jej pracovníci majú a musia mať voľné ruky pre svoju prácu," dodal Kažimír.

 

Ministra financií prijal prezident v súvislosti s únikom zákonom chránených daňových informácií o firme, v ktorej je hlava štátu spolumajiteľom. Viaceré médiá mali dostať do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej majiteľmi sú prezident Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Mali zistiť, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27.000 eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane. Podobný e-mail dostala i redakcia TASR.

 

Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin. Kiska ešte minulý týždeň na tlačovej konferencii vysvetlil, že daňový úrad mal iný názor ako firma KTAG na zaúčtovanie položky. Podobné prípady sú podľa hlavy štátu bežné, on osobne nemá čo skrývať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies