Každú hodinu strácame kvôli ťažbe dreva viac ako štyri hektáre karpatských lesov

NETKY.SK • 26 November 2022, 11:0 • 2 min
Každú hodinu strácame kvôli ťažbe dreva viac ako štyri hektáre karpatských lesov

AMSTERDAM - Pohorie Karpaty, ktoré sa sčasti nachádza aj na území Slovenska, stráca lesný porast alarmujúcou rýchlosťou. Vyplýva to zo satelitných záberov, ktorá zanalyzovala organizácia na ochranu životného prostredia Greenpeace, informuje TASR.

slovakia

left justify in out

Podľa odborníkov sa v Karpatoch v rámci bežných lesníckych postupov pred ochranou prírody uprednostňuje produkcia dreva. V priebehu uplynulých dvoch storočí prišli Karpaty v dôsledku ťažby dreva v siedmich krajinách, z ktorých päť predstavuje členské štáty EÚ, o vyše 7 350 km2 tzv. korunového zápoja. Ide o dvakrát väčšiu plochu ako spoločne zaberajú Paríž, Berlín, Rím, Budapešť, Brusel a Varšava, vysvetľuje Greenpeace. "Každú hodinu strácame kvôli ťažbe dreva viac ako štyri hektáre karpatských lesov," uvádza organizácia. Táto činnosť okrem toho "mení krajinu, fragmentuje ekosystémy, umocňuje eróziu, presúva potoky a ničí domov vzácnym druhom húb, rastlín a živočíchov". Greenpeace upozorňuje, že rýchle ničenie lesov zatiaľ nedokázali zastaviť žiadne ochranné opatrenia okrem prísnych rezervácií a bezzásahových zón. Dodáva tiež, že pri súčasnom tempe takto zmizne do roku 2050 v porovnaní s rokom 2000 skoro 20 percent karpatského korunového zápoja. Obnova komplexnosti lesných ekosystémov v zasiahnutých oblastiach pritom potrvá dlhšie než ľudský život. Organizácia zároveň vyzvala Európsku komisiu a vnútroštátne orgány, aby "urýchlene vypracovali nadnárodný akčný plán a zaistili primerané financovanie z prostriedkov EÚ na jeho realizáciu" v záujme uprednostnenia ochrany prírody. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona