Samuel Vlčan: Otvorený list Jána Mičovského som nie celkom pochopil

NETKY.SK • 25 August 2021, 12:59 • 2 min
Samuel Vlčan: Otvorený list Jána Mičovského som nie celkom pochopil

BRATISLAVA - Exminister pôdohospodárstva v otvorenom liste kritizuje kroky súčasného šéfa rezortu. Prekáža mu zlé riadenie, pre ktoré odchádzajú z agrorezortu profesionáli.

slovakia

left justify in out

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO) otvorený list svojho predchodcu Jána Mičovského, adresovaný predsedovi hnutia Igorovi Matovičovi (obaja OĽANO), "nie celkom pochopil".

 

Protikorupčná jednotka

"List Jána Mičovského som nie celkom pochopil. Hovoril tam niečo o protikorupčnej jednotke, ktorá mala za jeho pôsobenia štyri systemizované miesta – tie zostali zachované. Jednotku som v záujme efektívnosti presunul do Bratislavy pod útvar kontroly a zamestnancom, ktorí pracovali na vysunutom pracovisku vo Zvolene, bolo aj za účasti odborárov ponúknuté, aby naďalej pracovali pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Tí to odmietli," uviedol Vlčan pred stredajším rokovaním vlády.

 

"Musím povedať, že s výkonom tejto jednotky som nebol spokojný s ohľadom na to, že forenzný audit, ako si iste aj pán Mičovský spomenie, som inicioval a presadil ja, napriek odporu viacerých jeho blízkych spolupracovníkov. Priniesol mnohé závažné zistenia," poznamenal.

 

Súvisiaci článok: Ján Mičovský píše Igorovi Matovičovi: Z ministerstva zbytočne odchádzajú odborníci

 

Kauza Dobytkár

Práve uvedená špecializovaná jednotka mala podľa agroministra pomôcť, aby sa MPRV stalo účastníkom prebiehajúceho trestného konania v kauze Dobytkár ako poškodený.

 

"Aby sme si právne súladnou cestou mohli uplatniť prípadnú škodu a nárok na náhradu škody voči obvineným. To sa nepodarilo, obžaloba bola podaná v tom zmysle, že MPRV a záujmy Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) neboli porušené, čo je mi veľmi ľúto," zdôraznil.

 

Dodal, že nová riaditeľka útvaru kontroly je kvalifikovaná osoba. "Nemám preto žiadne pochybnosti o tom, že by sme znížili kvalitu vyšetrovania," dodal šéf rezortu pôdohospodárstva.

 

Čo Mičovskému prekáža?​

Mičovský zverejnil v utorok (24. augusta) na sociálnej sieti otvorený list Matovičovi, v ktorom sa obáva o stratu protikorupčného charakteru hnutia. Zároveň kritizuje niektoré manažérske rozhodnutia, najmä personálne, svojho nástupcu vo funkcii.

 

"Nastupujúcemu ministrovi Samuelovi Vlčanovi som odovzdal funkciu s presvedčením, že transplantácia slušnosti do chorého rezortu bude pokračovať. Avšak to, čo sa začalo diať na ministerstve pôdohospodárstva po mojom odchode, za slušné považovať nemôžem," tvrdí Mičovský.

 

Kroky nového ministra podľa neho zneucťujú protikorupčný étos hnutia a urážajú ľudí, ktorí sa k nemu pridali a považujú morálnu obrodu krajiny za svoj cieľ.

 

"Ak by som v tejto situácii mlčal, urobilo by to zo mňa zbabelca. Takže nebudem," dodal Mičovský a vyzval Matoviča, aby nemlčal ani on, pretože hnutie si to podľa neho nezaslúži.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies