Káva dokáže zázraky

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 17:05 • 2 min
Káva dokáže zázraky

BRATISLAVA - Niekto kávu potrebuje pre chvíle pohody, iný ako životabudič. Obsahuje nielen kofeín, ale aj antioxidanty, vlákninu, polyfenoly a plno minerálnych látok. Pomáha odstrániť z tela odpadové látky a toxíny, bráni ukladaniu tuku a zadržiavaniu vody.

slovakia

left justify in out

Kofeín a ďalšie zložky kávy bránia vzniku degeneratívnych zmien na mozgu, sprevádzajúcich rané štádium Alzheimerovej choroby. Aj u Parkinsonovej choroby, prejavujúce sa navonok pomalosťou pohybov a trasom, je výsledok skúmania pôsobenia kávy skutočne povzbudivý.

 

Znižuje riziko vzniku 2. typu diabetu, cirhózy a rakoviny pečene, rakoviny hrubého čreva a pri striedmej konzumácii minimalizuje aj nebezpečenstvo rozvinutia kardiovaskulárnych chorôb. Napomáha tomu obsah draslíka, horčíka, vitamínu E a antioxidantov.
 

Ak smútite alebo máte "depku" dajte si kávu s mliekom a štipkou škorice, k tomu kúsok horkej čokolády. Mlieko upokojí nervy a svaly a horká čokoláda obsahuje tryptofán, ktorý mierni úzkosť a navodí príjemnú náladu. Dobrá voľba je aj capuccino, alebo latté.

 

Ak ste to prehnali na večierku a ste úplne nepoužiteľný spraví to káva s medom plus aspirín proti bolesti hlavy.

 

Ako vyslovený detox pôsobí stredne tmavo pražená káva s jablčným octom a medom.

 

Keď vás postihli črevné ťažkosti, pomôže vám kolumbijská káva s celou škoricou.

 

Ste pred menštruáciou podráždená, protivná, mrzutá a plná problémov? Dajte si kávu. Horúca káva upokojí prejavy predmenštruačného syndrómu, ľadová káva zase návaly horúčavy a hormonálne ťažkosti pri prechode.

 

Pri osteoporóze je dobré piť kávu s čerstvým mliekom "pol na pol".

 

Beháte a mávate svalové kŕče? Trpíte nimi po dlhšej cyklistickej prechádzke? Káva s plátkom citróna alebo pomaranča, či káva s mliekom uvoľní napäté svaly, kofeín navyše blokuje aktivitu adenozínu, ktorý pôsobí bolesť pri zápalových reakciách a poraneniach.

 

Káva s medom a troškou citróna je výborná pri prechladnutí, spraví aj zachrípnutý hlas. Antioxidanty zvyšujú imunitu a citrón má protizápalové účinky. Pitie horúcej kávy účinne bojuje aj s baktériami v nose, ktoré sú často odolné aj voči antibiotikám.

 

Antibakteriálne vlastnosti kávy sú prevenciou infekcie v ústach, kde ničia mikroorganizmy, pôvodcu zubných kazov. Obmedzí tiež krvácavosť ďasien a tvorbu zubného povlaku.

 

Tým, že má káva močopudný účinok, je pomocníkom pri chudnutí a problémoch s celulitídou. Jej ďalším bonusom je takmer okamžitý nástup energie, ktorá sa vám bude hodiť nielen v práci, ale napríklad aj pri cvičení, bez ktorého by želaný efekt chudnutia nenastal. 
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies