Kauza Transpetrol: Súd poslal Ignáca Ilčišina za mreže na 11 rokov!

NETKY.SK • 17 Február 2015, 13:11 • 2 min
Kauza Transpetrol: Súd poslal Ignáca Ilčišina za mreže na 11 rokov!

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku dnes vyniesol rozsudok v kauze týkajúcej sa štátnej spoločnosti Transpetrol (TP). Právnikov Ignáca Ilčišina a Jána H. uznal za vinných z pokusu pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu.

slovakia

left justify in out

Ignác Ilčišin by mal stráviť vo väzení 11 rokov, jeho komplic Ján H. päť rokov. Trest by si mali obidvaja odpykať v ústave s najnižším stupňom stráženia. Súd im uložil aj ochranný dohľad. Ignácovi Ilčišinovi na dobu tri roky, Jánovi H. na jeden rok.
      

Východoslovenskí právnici podľa súdu predstierali, že sú oprávnení konať v mene TP a uznávali pohľadávky voči štátnemu prepravcovi ropy. Ignác Ilčišin sa vydával za predsedu predstavenstva akciovej spoločnosti, Ján H. za člena predstavenstva.
      

Dňa 4. júna 2009 uznali u súdnej exekútorky v Prahe v mene TP neexistujúce dlhy voči dvom spoločnostiam v celkovej výške 13,173 milióna eur vrátane zmluvných pokút. Pritom sa zaviazali, že TP ich zaplatí do 10. júna 2009. Dvojica zároveň súhlasila s priamou vykonateľnosťou exekučných zápisov, ak nebudú dlhy uhradené.

      

Transpetrol následne v dôsledku toho čelil exekúciám, v ktorých mu boli zablokované platby jeho českých odberateľov. Proti tým sa bránil v troch súdnych konaniach pred českými súdmi. Dva z nich už právoplatne vyhral. V treťom spore bude o dovolaní rozhodovať Najvyšší súd ČR.
      

Štátny prepravca ropy si v konaní uplatňoval náhradu škody v celkovej výške zhruba 1,7 milióna eur. Súd ho v tomto nároku dnes odkázal na občiansko-právne konanie.
     

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Obžalovaní si ho dnes neprišli vypočuť, svoju účasť ospravedlnili. Ich obhajcovia si ponechali čas na rozhodnutie, či podajú odvolanie. Rovnako aj prokurátor. "Je to dosť neprimeraný trest," okomentoval verdikt súdu obhajca Ignáca Ilčišina.
     

Predseda senátu Ivan Matel vysvetlil, že Jánovi H. vymeral nižší trest s ohľadom na jeho vysoký vek. Právnik z Humenného má 71 rokov. Súd nakoniec nerozhodoval o treťom bode obžaloby, kde mali byť muži stíhaní za vystavenie falošnej zmenky v hodnote 12,9 milióna eur. Prokurátor v tomto bode svoj návrh stiahol.
      

Čo sa týka motivácie, sudca Matel nepochybuje, že Ignác Ilčišin sa pokúsil odčerpať peniaze z Transpetrolu ako istú refundáciu za to, "že spoločnosť nevyplácala dividendy domnelým minoritným akcionárom na základe predbežného opatrenia súdu". 
     

 "A keď sa k týmto finančným prostriedkom nevedel dosať zákonnou cestou, zvolil si cestu protizákonnú, nebezpečnú, sofistikovanú," uviedol predseda senátu.
      

"V každom prípade išlo o bezprecedentný a premyslený útok na majetkové záujmy spoločnosti, ktorá má z hľadiska národnoštátnych záujmov Slovenskej republiky strategický význam. V žiadnom prípade takéto konania nie je možné tolerovať a ani nikdy tolerované nebudú a tomu zodpovedá aj dnešné rozhodnutie a uznanie viny obžalovaných," zhodnotil rozsudok prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka.
     

Štát sa v súvislosti s konaním Ignáca I. a ľudí okolo neho už 20 rokov sporí o 34 percent akcií v TP. V desiatkach sporov na všetkých súdnych inštanciách na Slovensku i v Česku sa podnikateľom podiel v štátnej firme postupne vzďaľuje.
      

Ignáca Ilčišina a päť ďalších ľudí v roku 2009 odsúdili v kauze 34-percentného podielu TP na Krajskom súde v Žiline. Ignác Ilčišin vtedy dostal deväť rokov. Rozsudok zrušil Najvyšší súd SR. V prípade zatiaľ nebolo znovu rozhodnuté.
     

Transpetrol zabezpečuje tranzitnú a vnútroštátnu prepravu ropy cez územie Slovenska ropovodom Družba a tiež jej skladovanie. V marci 2009 slovenská vláda spätne odkúpila 49 percent akcií spoločnosti Transpetrol od firmy Jukos Oil Company a stala sa tak vlastníkom 100 percent akcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies